Kako se može vidjeti iz medija, jučerašnji koncert trojice pjevača privukao je veliki broj ljudi, jedan dio kojih je dolazak u Imotski shvatio kao prigodu za slobodno i otvoreno isticanje ustaških simbola ili onih koji asociraju na ustaški pokret te za javno pjevanje ustaških pjesama.

Stoga je sada važno javno poslati jasnu poruku o tome što je u današnjoj Hrvatskoj zakonito, a što nezakonito, a ono što je nezakonito jasno i konzistentno procesuirati i sankcionirati, u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i zakonima.

Pri tome dio medija prenosi isključivo vijest o vrlo uspješnom koncertu i dobroj atmosferi prije koncerta, ne ukazujući i na problematične i nezakonite pojave koje se mogu vidjeti na slikama i snimkama. U medijima se tako primjerice prenose slike osoba u majicama „Kroz Imotski kamioni žure“, a što je stih iz ustaške pjesme „Jasenovac i Gradiška Stara.“ Istovremeno, iz medija je vidljivo i da se puštala i na gradskom trgu od strane većeg broja ljudi otvoreno pjevala ustaška pjesma „Evo zore, evo dana/Jure i Boban“. Dakle, riječ je o porukama i simbolima koji predstavljaju otvoreno glorificiranje ustaškog pokreta iz razdoblja NDH te se njihovo isticanje nikako ne može opravdati. Važno je da baš svima, u Hrvatskoj i izvan nje, bude jasno da RH nije slijednica NDH.

Posebno zabrinjava da su ove pjesme pjevali i simbole nosili i mladi, što dodatno pokazuje koliko je važno kroz obrazovni sustav osigurati potrebno obrazovanje, uključujući o rasizmu, govoru mržnje, diskriminaciji te općenito ljudskim pravima.

Međutim, za sada izostaje jasna javna osuda od strane dužnosnika, kako sinoćnjih tako i ranijih pojava, što dodatno zabrinjava, uključujući s obzirom na nedavno sve otvorenije opravdavanje i korištenje pozdrava Za dom spremni od strane više saborskih zastupnika.

Izostanak reakcije otvara prostor još otvorenijim iskazima netrpeljivosti i mržnje, ne samo  relativizaciji karaktera i zločina NDH, nego i opasnom poticanju mržnje u našem društvu danas.

Zato pozivam dužnosnike na javnu osudu ovih pojava te sam se obratila policiji i Državnom odvjetništvu RH i zatražila informacije o njihovom postupanju vezano za pojave prije, tijekom i nakon jučerašnjeg koncerta.