Zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja sudjelovala je 20.6.2024. godine u Splitu na okruglom stolu o važnosti antikorupcijskih politika na lokalnoj i regionalnoj razini. Okrugli stol okupio je stručnu javnost i čelnike gradova i općina, a organiziralo ga je Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Zamjenica Kesonja navela je da pučka pravobraniteljica u najvećoj mjeri radi na prevenciji korupcije kroz zaštitu prijavitelja nepravilnosti, koji se u javnosti često nazivaju zviždači, što je mandat koji je instituciji dodijeljen 2019. godine.

U sklopu tog mandata institucija, između ostalog, zaprima prijave nepravilnosti, štiti prijavitelje i prati provedbu Zakona. Taj rad pokazuje da je potrebno poboljšati razumijevanje prava i obveza koje propisuje ovaj Zakon, za što je dobra prilika upravo suradnja s lokalnom i regionalnom razini vlasti.

Zakon je mijenjan 2022. godine i tada su uvedene dobrodošle promjene. Između ostalog, proširen je krug prijavitelja, uvedena je zaštita povezanih osoba, prijaviteljima je omogućeno da biraju kojim kanalom će prijaviti nepravilnosti (unutarnjim tj. povjerljivoj osobi poslodavca ili vanjskim tj. pučkoj pravobraniteljici), proširene su mjere podrške prijaviteljima. Također je proširena nadležnost sudova za postupanje po tužbama radi zaštite prijavitelja nepravilnosti.

No, još uvijek ima prostora za unaprjeđenje poznavanja ovog zakonskog okvira među prijaviteljima, povjerljivim osobama, sucima, državnim odvjetnicima i drugima, zbog čega savjetnici pučke pravobraniteljice i zamjenica Kesonja provode brojne edukacije.

Više o ovoj temi pročitajte u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2023. godinu, a osnovne informacije za prijavitelje i povjerljive osobe pronađite ovdje.

Okrugli stol dio je projekta „Poticanje šire javnosti u borbi protiv korupcije podizanjem svijesti o štetnosti korupcije, nužnosti sprječavanja i pravnoj zaštiti prijavitelja“ koji se provodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.