Predstavnici ureda pučke pravobraniteljice su 8. svibnja 2014. godine sudjelovali na  javnoj tribini naziva “Tolerancija, različitost, imigracija”, koju je u prostoru Mađarskog instituta Balassi u Zagrebu organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta, na temu prihvaćanja tražitelja azila i imigranata.

U svojstvu govornika sudjelovali su Terrence Pike, predsjednik UNCHR-a u Hrvatskoj, Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske, Anita Mandić, voditeljica Odjela za azil Ministarstva unutarnjih poslova, Vedrana Baričević i Josip Šipić, istraživači Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM), Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije te azilant Prince Soniyiki, koji je između ostalog govorio i o potpori savjetnika pučke pravobraniteljice u njegovim nastojanjima da suzbije diskriminaciju kojoj je bio izložen.

Nakon široke rasprave trenutnog položaja imigranata i tražitelja azila u EU te Hrvatskoj, u sklopu tribine održana je i projekcija dokumentarnog filma “Anima Hotel Europa” o sudbini imigranata na Lampedusi novinarke Ivane Dragičević (N1), koja je tribinu ujedno i moderirala.

20150508 110738