U svjetlu izbora za Europski parlament u svibnju ove godine, u ponedjeljak 13.05.2019. u Bruxellesu je održan Radni forum o primjeni UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Riječ je o jednom od najznačajnijih susreta dionika iz Europske unije i zemalja članica koji aktivno djeluju na provedbi i praćenju primjene Konvencije, a naglasak je bio na političkoj i društvenoj participaciji osoba s invaliditetom. O ulozi tijela za jednakost u strateškoj litigaciji za prava osoba s invaliditetom, govorila je i Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice i predsjednica Europske mreže tijela za jednakost (Equinet).

Više...

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u ponedjeljak 13. svibnja sudjelovala je u radu okruglog stola „Pravda, jednakost i različitost u Hrvatskoj“ u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo održanog u Auli Sveučilišta u Zagrebu koji je okupio ugledne domaće i međunarodne pravne stručnjake koji se bave pitanjima europskih vrijednosti, kulturne raznolikosti i interkulturalnog dijaloga, pravosuđem i pravnom zaštitom, kao i ostale predstavnike akademije i diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.

Više...

Priziv savjesti proizlazi iz prava na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi koje je temeljno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom i međunarodnim dokumentima, a u pružanju zdravstvene zaštite omogućen je nizom zakona iz područja zdravstva. Međutim, s obzirom da način osiguranja prava na zdravstvenu uslugu pacijenta pri pozivu na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika nije jasno pravno uređen, često dolazi do njegove zlouporabe na štetu pacijenata, a osobito pacijentica.

Više...

Kako bi se upoznala s konkretnim problemima s kojima se u svakodnevnom životu susreću stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije, pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima je od 6. do 10. svibnja posjetila Dubrovnik, Ston, Metković, Kulu Norinsku, Korčulu i Lastovo.

Više...

Ostale novosti

  • 1