Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, a ove godine posvećen je 70. obljetnici usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda. Riječ je o dokumentu koji predstavlja civilizacijski iskorak, jer su njime brojne države, okupljene u UN, odlučile spriječiti ponavljanje strahota Drugog svjetskog rata, koji je pokazao što je čovjek spreman učiniti čovjeku.

Prema Općoj deklaraciji, ljudska prava temelj su slobode i pravde u svijetu, kao i put prema slobodi od straha i od neimaštine. Naime, upravo je siromaštvo veliki neprijatelj ljudskih prava i partner diskriminaciji, jer često znači život u potpuno neadekvatnim uvjetima, društvenoj izolaciji, a može imati brojne posljedice na zdravlje, obrazovanje ili pristup tržištu rada, kao i dovesti do beskućništva. Prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj je 20 posto građana u riziku od siromaštva, a u toj situaciji je i više od 28 posto starijih osoba.

Više...

Ujedinjavanje 17 trenutačno rascjepkanih inspekcijskih službi koje sada djeluju u sastavu osam ministarstva u Državni inspektorat, moglo bi dovesti do veće učinkovitosti rada inspektora, a time i jačanja povjerenja u njihov rad. No, pitanje je može li on započeti s radom 1. siječnja 2019., kada je to predviđeno, upozorila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u komentarima na Prijedlog Zakona o Državnom inspektoratu.

Više...

Referendumske inicijative pokrenute posljednjih godina, počevši od one o ustavnoj definiciji braka iz 2013., redovito su popraćene dvojbama oko uređenja referendumskih pitanja, ali i samog postupka provedbe referenduma. Tako je i posljednja inicijativa, „Narod odlučuje", uputila pritužbu pučkoj pravobraniteljici zbog postupanja Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva uprave i Ministarstva unutarnjih poslova, vezano uz postupak provjere potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma. S obzirom da je inicijativa na istu temu podnijela ustavnu tužbu Ustavnom sudu, prema Poslovniku pučkog pravobranitelja,[1] rad na pritužbi je obustavljen. 

Više...

Ostale novosti

  • 1