Održana Konferencija o beskućništvu

Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Nužno je pojam beskućnika definirati šire nego što je to sada slučaj, i to sukladno ETHOS klasifikaciji, kao i otvoriti prihvatilišta i prenoćišta u svim velikim gradovima i središtima županija, u skladu s njihovom zakonskom obvezom, naglasila je u pozdravnom govoru prilikom otvaranja Konferencije o beskućništvu zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić. Konferenciju su 10. listopada 2016. organizirali Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatska mreža za beskućnike, povodom Svjetskog dana beskućnika koji se diljem svijeta obilježava upravo na ovaj datum.

Ne radi se dovoljno na osnaživanju i socijalnom uključivanju beskućnika, upozorila je Lukina Kezić, podsjetivši tako na preporuke koje Ured pučke pravobraniteljice upućuje nadležnima u godišnjim izvješćima, s ciljem zaštite ljudskih prava beskućnika.

Istaknula je i kako je potrebno omogućiti primanje zajamčene minimalne naknade onima koji su smješteni u prihvatilištima. No, prvenstveno je potrebno donijeti Nacionalnu strategiju o beskućništvu, kao i one na regionalnoj i lokalnoj razini, te Protokol o postupanju s beskućnicima, kako bi se definirale obveze nadležnih tijela i svih uključenih u probleme beskućništva te njihova međusobna suradnja.

Konferencija je pružila priliku za upoznavanje sa siromaštvom u Hrvatskoj i beskućništvom kao njegovim najekstremnijim oblikom te s programima skrbi o beskućnicima u Sloveniji i Hrvatskoj. Tom prigodom okupilo se više od 100 predstavnika tijela državne uprave, lokalne i regionalne samouprave, akademske zajednice, prihvatilišta i prenoćišta, centara za socijalnu skrb i ostalih uključenih u probleme beskućništva.

Ostale novosti

  • 1