Unaprjeđivanje doniranja hrane nužno za ublažavanje posljedica siromaštva

U EU se godišnje baci 88 milijuna tona hrane ili 865 kilograma hrane po osobi, najviše u kućanstvima. Istovremeno, u EU živi 125 milijuna siromašnih osoba ili onih u riziku od socijalne isključenosti, a ukupno 3,5 milijuna su beskućnici.

Upravo kako bi raspravom o prijedlozima za unaprjeđenje doniranja hrane u Hrvatskoj, uključujući i pravilnike koji to propisuju, doprinijeli ublažavanju posljedica siromaštva, Hrvatska mreža protiv siromaštva, ujedno i članica platforme Mreža hrane, te Gradsko društvo Crvenog križa Zagreba 29. rujna 2016. organizirali su okrugli stol „Doniranje hrane i siromaštvo u Hrvatskoj“.

Sudionici, među kojima i savjetnica pučke pravobraniteljice, zaključili su kako ljudsko pravo na hranu ne smije ovisiti o entuzijazmu pojedinaca te da doniranje hrane mora postati kontinuitet od strane donatora i obrazac ponašanja svakog pojedinca. Također je potrebna nacionalna kampanja senzibilizacije javnosti na temu prevencije siromaštva i poticanja doniranja hrane. Utvrdili su i kako u Hrvatskoj nedostaje jasna analiza o razmjerima i potrebama siromašnih te potencijalima doniranja kao preduvjety socijalnih mjera ublažavanja siromaštva. Nužno je i osnovati nadležno tijelo koje će u lancu doniranja hrane brinuti o koordinaciji između potencijalnih donatora, posrednika i krajnjih korisnika. Državne institucije svojim mjerama i aktivnostima presudno utječu na razvoj i kvalitetu života pojedinaca u potrebi, zbog čega ovu problematiku trebaju prepoznati kao politički prioritet. Sudionici su na kraju izrazili interes za kontinuitet rasprava i komunikacije na razini donositelja i provoditelja odluka u cilju unapređenja sustava doniranja hrane.

 

Ostale novosti

  • 1