Okrugli stol o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju

U organizaciji financijsko-poslovnog magazina „Banka" i Hrvatske udruge banaka, u Zagrebu je 25. listopada 2013.godine održan Okrugli stol o Prijedlogu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

U raspravi o ekonomskim, financijskim i pravnim aspektima Zakona, sudjelovali su predstavnici Hrvatske udruge banaka, Hrvatske narodne banke, prof.dr.sc. Mihajlo Dika član saborskog Odbora za pravosuđe, prof.dr.sc. Boris Cota predsjednik Savjeta za gospodarstvo u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske, Martina Dalić saborska zastupnica HDZ-a te Dragan Kovačević glavni ekonomist Hrvatske narodne stranke. Raspravi je nazočila i predstavnice Ureda pučke pravobraniteljice.

Tijekom rasprave iznesen je negativan stav prema predloženim izmjenama Zakona. Sudionici su istaknuli da se predloženim izmjenama krši Ustavom zajamčena poduzetnička sloboda i pravo vlasništva, te da se ne poštuje ravnopravnost ugovornih strana, jer zakonodavac stavlja izvan snage Zakon o obveznim odnosima i zakonito sklopljene ugovore s valutnom klauzulom.

Osobito se isticalo da predložene izmjene Zakona pozitivno diskriminiraju građane zadužene u švicarskim francima koji su dulje ili kraće vrijeme uživali u tržišnim pogodnostima s obzirom na kretanje tečaja kune u odnosu na švicarski franak i s obzirom na kretanje kamatne stope na zaduženje u švicarskim francima , u odnosu na građane zadužene u drugim valutama koji takve pogodnosti u otplati nikada nisu uživali.

Sudionici su istaknuli da obrazloženje prijedloga Zakona koji spominje potrebu zaštite najugroženije skupine građana nije realno, jer se među korisnicima kredita nalaze ne samo građani slabijeg imovnog stanja, nego i veoma imućni građani čije su mjesečne otplate u skladu s njihovim imovinskim stanjem i mogućnostima otplate. Upozoreno je i na činjenicu da bi, ukoliko se predložene izmjene Zakona usvoje, moglo doći do smanjene dostupnosti kredita.

 

Ostale novosti

  • 1