Poskupljenje dopunskog osiguranja negativno bi utjecalo na siromašne, posebno umirovljenike

Nakon najave poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja, pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je Ministarstvu zdravlja mišljenje u kojem navodi kako bi ova odluka mogla posebno negativno utjecati na siromašnije građane, prvenstveno one čija su primanja tek nešto veća od cenzusa propisanog za ostvarivanje prava na plaćanje premije na teret državnog proračuna.

Riječ je o građanima s malim prihodima, ali koja prelaze cenzus od 1.516,32 kuna, odnosno 1.939,39 kuna za samce, zbog čega nemaju pravo na dopunsko osiguranje na teret državnog proračuna. Kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije, istaknula je i utjecaj koji bi poskupljenje moglo imati na umirovljenike, koji su višestruko izloženi riziku od diskriminacije, temeljem svoje dobi, zdravstvenog stanja te imovnog stanja.

U Hrvatskoj gotovo svaki drugi umirovljenik prima mirovinu nižu od prosječne. S druge strane, životna dob, uz koju ide i povećana potreba za zdravstvenom zaštitom, upravo starije osobe motivira na sklapanje ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju. Najavljeno poskupljenje dodatno će opteretiti upravo ovu, jednu od najranjivijih skupina našeg društva, te negativno utjecati na njihovu ionako ugroženu kvalitetu života.  

Stoga bi, kao i s obzirom na podatke koji govore kako je upravo država najveći dužnik dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a, prije donošenja najavljene odluke trebalo razmotriti i druge mogućnosti namirenja potrebnih troškova, upozorila je pravobraniteljica. Dodala je i kako je nužno provesti analizu učinka koje bi najavljeno poskupljenje imalo na građane, ali i na stabiliziranje financijskog sustava zdravstva, te predložiti dodatne parametre za zaštitu najranjivijih građana, posebice umirovljenika.

 

 

 

Ostale novosti

  • 1