Društva se moraju boriti za socijalnu pravdu

Svakog 20. veljače posljednjih osam godina cijeli svijet posebnu pažnju posvećuje onima koji žive u siromaštvu, nezaposlenosti i socijalnoj isključenosti. Naime, upravo taj dan Ujedinjeni narodi proglasili su Danom socijalne pravde, svjesni sve veće potrebe podizanja svijesti o ovom globalnom problemu. „Izgradimo svijet socijalne pravde u kojem se živi i radi u slobodi, dostojanstvu i jednakosti“, pozvao je Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon.

Socijalna pravda temelj je za miran i prosperitetan suživot nacija, a za nju se društva moraju boriti povećanjem broja prilika za ugrožene te poštivanjem njihovih prava. Istaknuo je to UN u Izvješću o socijalnom stanju u svijetu iz 2016., u kojem govore o socijalno inkluzivnom razvoju država.

U Hrvatskoj gotovo svaka treća osoba živi u riziku od siromaštva, u teškom nedostatku materijalnih sredstava ili u kućanstvima koje značajno pogađa nezaposlenost, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pučka pravobraniteljica redovito poziva na uklanjanje socijalne isključenosti, pri čemu upozorava na stanje ljudskih prava i diskriminaciju najranjivijih članova našeg društva te daje preporuke za uklanjanje teškoća koje ih guraju na rub egzistencije. Uz to što socijalna isključenost građanima uništava dostojanstvo, ona i povećava rizik od njihove diskriminacije i kršenja prava, poput otežanog pristupa pravosuđu, zdravstvenim ili socijalnim uslugama.

Pozitivan pomak mogla bi donijeti Europska socijalna povelja, no Hrvatska ju još uvijek nije ratificirala, unatoč tome što je usvajanje najviših međunarodnih standarda u zaštiti socijalnih prava iznimno važno, upravo u razdoblju ekonomske i socijalne krize u kojoj se nalazimo.

 

Ostale novosti

  • 1