Sudionici tribine "Život na rubu - umijeće preživljavanja": nužna Strategija socijalnog stanovanja

Socijalna isključenost građana, posebice onih starije životne dobi i beskućnika, bila je tema javne tribine pod nazivom "Život na rubu - umijeće preživljavanja". Tribinu je organizirala udruga "Pedeset plus" 27. siječnja u Splitu, a na njoj je sudjelovala i savjetnica pučke pravobraniteljice iz Područnog ureda Split.

Dado Lelas, voditelj splitskog prihvatilišta za beskućnike, prezentirao je djelovanje prihvatilišta od početaka do danas, dok je Đordana Barbarić, članica Savjeta pučke pravobraniteljice za ljudska i predsjednica udruge MoSt, objasnila uzroke beskućništva i upozorila na stigmu koja još uvijek prati građane koji su uslijed niza nepredvidivih okolnosti ostali bez vlastitog doma. Na tribini su sudjelovale i predsjednica udruge "Pedeset plus" Rada Veštić te profesorica psihologije Mirjana Nazor.

Sudionici su se složili da je potrebno što hitnije pristupiti izradi Strategije socijalnog stanovanja, pri čemu su istaknuli dosadašnje aktivnosti pučke pravobraniteljice, koja redovito ukazuje na potrebu donošenja Strategije. Naglasili su i kako je otvaranjem područnog ureda u Splitu učinjen velik iskorak u približavanju institucije. Savjetnica pučke pravobraniteljice okupljene je detaljnije informirala o nadležnostima Ureda, te ih pozvala da se obrate s povjerenjem ukoliko smatraju da su povrijeđena njihova ljudska prava ili da su diskriminirani.

 

Ostale novosti

  • 1