Zaštitimo ljudska prava beskućnika

Dugovi, gubitak posla, izlazak iz zatvora, teška bolest ili nasilje u obitelji samo su dio razloga zbog kojih netko može postati beskućnik. Upravo kako bi skrenuli pozornost na njihove probleme i nužnost zaštite njihovih ljudskih prava, 10. listopada diljem svijeta obilježava se Svjetski dan beskućnika.

'Veliki problem u Hrvatskoj je činjenica da ne postoji jedinstveno i sveobuhvatno istraživanje o beskućnicima, tako da ne znamo o kojem broju osoba je točno riječ, koja je struktura problema s kojima se bore, ali ni koriste li sve socijalne mjere koje su im na raspolaganju. A bez tih podataka nema ni pomaka na bolje u pogledu zaštite njihovih ljudskih prava i osiguravanja osnovnih potreba', istaknula je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Upozorila je i kako nije dovoljno učinjeno u ublaživanju i otklanjanju uzroka socijalne isključenosti beskućnika, kao ni u njihovo ponovno uključivanje u život zajednice. 'Događa se da mlade osobe, koje s određenim godinama moraju napustiti dom za djecu, završe u prihvatilištu za beskućnike, umjesto da im javne i državne službe omoguće samostalan život i uključivanje u lokalnu zajednicu', istaknula je Vidović.

Beskunici svjetski dan

Uz ukazivanje na probleme, dodatni cilj obilježavanja Svjetskog dana beskućnika jest svraćanje pažnje javnosti na građane koji, pojedinačno ili putem udruga, beskućnicima pružaju veliku podršku i pomoć. Među takvima je u Hrvatskoj splitska udruga MoSt, koja je prije točno 15 godina otvorila vrata svog prvog prihvatilišta za beskućnike. Tri godine kasnije osnovali su i prihvatilište za žene, a do danas su se kao udruga skrbili za više od 800 osoba. Najčešće su im ključna podrška u procedurama dobivanja dokumenata ili u traženju posla, kada su nerijetko svjedoci diskriminacije.

Pri tome su često svjedoci predrasuda i njihovih teških posljedica. 'Jednom smo za korisnicu pronašli posao čišćenja kluba na području Splita. I zaista je brižno i marljivo odradila sve razgovore i probni rok. Kada su je trebali prijaviti, s osobne iskaznice prepoznali su adresu Prihvatilišta te joj rekli kako je ipak ne bi zaposlili. Bili smo ogorčeni. Stigmatizacija korisnika nam najteže pada i najviše truda smo uložili pokušavajući objasniti svima kako su beskućnici kao i svi drugi ljudi', ispričali su za dalmatinskiportal.hr.

Udruga MoSt važan je partner pučke pravobraniteljice, a njezina predsjednica Đordana Barbarić članica je Savjeta pučke pravobraniteljice za ljudska prava.

 

Ostale novosti

  • 1