Nakon upozorenja pravobraniteljice: Ministarstvo zdravlja izradit će novi prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Ministarstvo zdravlja priopćilo je kako će izraditi prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, umjesto izmjena i dopuna postojećeg. Njega će uputiti u redovni postupak u Hrvatskom saboru, umjesto planiranog hitnog, zajedno s Izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

 

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je sredinom lipnja Ministarstvo zdravlja na nekvalitetno provođenje javne rasprave dvaju zakona u zdravstvu, zbog nedostatka informacija koje moraju biti dostupne zainteresiranoj javnosti, uključujući i građanima.

Riječ je o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Upozorila je i na činjenicu kako, zbog izmjene više od polovice članaka, Ministarstvo treba predložiti donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, umjesto predviđenih izmjena i dopuna.

Ministarstvo zdravlja danas je objavilo kako će u drugoj polovici srpnja ponovno raspisati javnu raspravu. Pučka pravobraniteljica pozdravlja ovu odluku, u nadi da će ovoga puta zainteresirana javnost imati pristup svim informacijama koje su potrebne za održavanje kvalitetne rasprave.

 

Ostale novosti

  • 1