Okrugli stol o reparacijama civilnih žrtava rata

preuzmiDana 25. listopada u Kući ljudskih prava u Zagrebu, u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, održan je okrugli stol o reparacijama civilnih žrtava rata.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente, i Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, ukazale su da je još uvijek nepoznat broj civilnih žrtava rata, da su i dalje nepriznati njihov status i patnja te da je, za velik dio civilnih žrtava, izostao bilo kakav oblik obeštećenja.

O iskustvima iz susjednih država govorili su Dragan Pjevač, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih u bivšoj Jugoslaviji te Daliborka Uljarević, iz crnogorskog Centra za građansko obrazovanje.

Nakon izlaganja i diskusije zaključeno je da je u Republici Hrvatskoj potrebno hitno donijeti novi ili izmijeniti postojeći Zakon o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te da je potrebno nastaviti razgovore na regionalnoj razini kako bi se izradila komparativna analiza pravnih propisa kojima su države nastale raspadom bivše SFRJ uredile položaj civilnih žrtava rata.

Najavljeno je da će, nakon Vukovara i Zagreba, okrugli stol s naslovnom temom biti održan i u Zadru.

 Događaju je prisustvovalo tridesetak predstavnika stradalničkih udruga, novinara, aktivista civilnog društva te savjetnik pučke pravobraniteljice. 

Ostale novosti

  • 1