Posjet predstavnica ureda pravobraniteljice Prihvatnom centru Strmica kraj Knina

Dana 8. rujna 2014. godine zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter te savjetnice pučke pravobraniteljice posjetile su bez prethodne najave Prihvatni centar Strmica u kojem su smještene osobe u statusu izbjeglica, povratnika i raseljenih osoba, o kojima se brinu UNHCR, udruga Hoću kući! Knin i Crveni križ Knin, a za rješavanje čijih statusa, smještaja i prava iz obnove i stambenog zbrinjavanja je u najvećoj mjeri nadležan Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Cilj posjeta bio je utvrditi točne okolnosti smještaja, njegove kvalitete, kao i drugih uvjeta života, a po mogućnosti kroz neposredan kontakt sa korisnicima doći do saznanja korisnih pri rješavanju njihovih pritužbi i problema. Uočeni su izraziti problemi vezani uz kvalitetu smještaja, koji nije uvjetan za dulji boravak, ali i prehrane i zadovoljavanja osnovnih životnih potreba korisnika. Osobito je zabrinjavajuće što neki korisnici u Prihvatnom centru borave od 1998. godine, kao i problemi vezani uz izuzetno sporo rješavanje pojedinih slučajeva sadašnjih 12 korisnika Prihvatnog centra. Problemi obuhvaćaju postupke prelokacije obnove u ratu oštećene obiteljske kuće te stambenog zbrinjavanja na području posebne državne skrbi, od kojih neki traju više od desetljeća.

O uočenim problemima pučka pravobraniteljica izvijestit će nadležne institucije sa dugoročnim ciljem poticanja njihovog što bržeg rješavanja, dok kratkoročni ciljevi obuhvaćaju poticanje izvođenje nužnih radova radi poboljšanja uvjeta boravka u Prihvatnom centru.

Ostale novosti

  • 1