Predstavnici Documente kod pučke pravobraniteljce

Prvi sastanak s predstavnicama Documente – Centrom za suočavanje s prošlošću održan je u Uredu pučke pravobraniteljice 24. veljače 2014. godine, na inicijativu Documente.

Cilj sastanka bio je međusobno upoznavanje s radom, te razgovor o mogućnostima suradnje u području promicanja i zaštite prava civilnih žrtava rata. Tako se je na sastanku razgovaralo o procesuiranju ratnih zločina i podršci svjedocima, Razvojnoj strategiji Ministarstva pravosuđa 2013. - 2018., regionalnoj suradnji ombudsmana i suradnji s Uredom Europskog ombudsmana, primjeni Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja (NN 76/12, 52/13), pritužbama građana RH radi naplate troškova parničnih postupaka u postupcima protiv RH, te pritužbama građana civilnih žrtava rata.

Razgovarajući o budućim aktivnostima Documente u kojima je moguća suradnja s UPP-om te razmatrajući ostvarene napretke, ali i neriješene probleme u hrvatskom pravosuđu, najviše se pažnje posvetilo odštetnim zahtjevima civilnih žrtava rata.
U tom je smislu pučka pravobraniteljica istaknula kako će njezin ured u ovoj godini početi zasebno bilježiti pritužbe civilnih žrtava rata. To podrazumijeva da će se i građani u većem broju obraćati njezinu uredu s tim pitanjima, o čemu će se u konačnici pisati u Izvješću o radu pučke pravobraniteljice, ljudskim pravima i pojavama diskriminacije te djelovanju Nacionalnog preventivnog mehanizma u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu.

Ostale novosti

  • 1