S obzirom da građani pritužbama pučkoj pravobraniteljici ukazuju na poteškoće prilikom podnošenja kaznenih prijava policiji, pučka pravobraniteljica uputila je Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost mišljenje na prijedlog Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kako građani, kad podnose kaznenu prijavu putem policije, ne bi morali dokazivati da se radi o djelu koje se progoni po službenoj dužnosti.

Ured pučke pravobraniteljice u suradnji s partnerima provodi projekt „Povelja o temeljnim pravima u sudskom postupku“. Cilj je podići razinu svijesti o važnosti primjene Povelje o temeljnim pravima na nacionalnoj razini.

Savjetnici pučke pravobraniteljice Aron Pecnik i Mladen Stojanović  posjetili su 7. i 8. studenog  2017. tri osječke gimnazije kako bi učenicima trećih i četvrtih razreda održali edukaciju o promociji i zaštiti ljudskih prava te suzbijanju diskriminacije. Tako su učenici Prve opće gimnazije, Treće matematičke gimnazije i Gaudeamus privatne gimnazije s pravom javnosti imali prilike iz prve ruke doznati više o ulozi i radu Ureda pučke pravobraniteljice na snažnijoj zaštiti građana.

Ostale novosti

  • 1