Konferencija o pravnoj zaštiti protiv diskriminacije u jugoistočnoj Europi

Pravni i institucionalni antidiskriminacijski okvir u zemljama jugoistočne Europe nužno je i dalje razvijati, zaključak je regionalne Konferencije o pravnoj zaštiti protiv diskriminacije u jugoistočnoj Europi koju je od 27. do 30. lipnja 2016. u Budvi organizirao Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Tom prilikom, predstavljena je regionalna komparativna studija, nakon čega su sudionici, uključujući i savjetnice pučke pravobraniteljice, u različitim radnim grupama raspravljali o modelima obrazovanja i treninga na temu pravnih aspekata antidiskriminacije te o provođenju i kapacitetima antidiskriminacije u regiji.

Konferencija je rezultirala zaključcima o potrebi jačanja profesionalnih kapaciteta, organiziranja treninga za tužitelje i policijske službenike, novih predmeta i tečajeva na fakultetima te revizije antidiskriminacijskog sadržaja u postojećim udžbenicima, kao i osvješćivanja i informiranja javnosti o mehanizmima antidiskriminacijske zaštite, daljnjeg usklađivanja postojećeg zakonodavstva i razmatranja specifičnih potreba marginaliziranih društvenih skupina tijekom kreiranja društvenih politika.

 

Ostale novosti

  • 1