"Zaštita ljudskih prava u borbi protiv terorizma" - radni sastanak u Parizu

Izazovi poštivanja ljudskih prava dodatno su u 21. stoljeću povećani terorističkim prijetnjama, pri čemu institucije za ljudska prava imaju dodatnu odgovornost u kontekstu djelovanja država u borbi protiv terorizma. Upravo na tu temu povjerenik Vijeća Europe Nils Muižnieks i Europska mreža nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI), kojom predsjeda pučka pravobraniteljica Lora Vidović, organizirali su radni sastanak u Parizu 20. svibnja 2016.  pod nazivom "Zaštita ljudskih prava u borbi protiv terorizma - uloga nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava".

 

Sastanak je moderirao zamjenik pučke pravobraniteljice Mario Krešić. Rasprava je bila usmjerena na međuodnos između ljudskih prava i mjera protiv terorizma, ulogu i odgovornosti Nacionalnih institucija za ljudska prava (NHRI) te strategije institucija u komunikaciji prema državnim tijelima i javnosti.

Također su razmijenjena iskustva i ideje radi boljeg razumijevanja uloge NHRI-a u kontekstu djelovanja države protiv terorizma, a raspravljene su mogućnosti suradnje u izradi efektivne metodologije zaštite ljudskih prava na nacionalnoj i regionalnoj razini.

 

Ostale novosti

  • 1