Sastanak sa Županijskom koordinacijom za ljudska prava Ličko-senjske županije

GOSPIĆ - 11. prosinca 2015.

Predstavnice Ureda pučke pravobraniteljice iz Područnog ureda u Rijeci sastale su se s članovima Županijske koordinacije za ljudska prava Ličko-senjske županije te pročelnicima upravnih tijela u Županiji.

Sastanak je dogovoren na inicijativu Ureda pučke pravobraniteljice, kako bi putem Koordinacije građani Županije bili informirani o mogućnostima obraćanja instituciji te njezinoj regionalnoj prisutnosti.

Savjetnice su predstavile ulogu pučke pravobraniteljice kao neovisnog tijela za zaštitu ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije, načine na koje postupa u pojedinačnim pritužbama građana te najčešće probleme s kojima se građani obraćaju putem Područnog Ureda u Rijeci. Iznijele su i podatak o vrlo malom broju pritužbi koje pristižu iz Ličko senjske županije. To, nažalost, zasigurno ne proizlazi iz malog broja povreda ljudskih prava ili diskriminacije, već zbog nepoznavanja načina zaštite i nedostatka informacija kome se mogu obratiti, kao i straha od posljedica podnošenja pritužbe i prijave nepravilnosti ili nejednakog postupanja.

Govoreći o stanju ljudskih prava na području ove županije, njezini predstavnici iznijeli su problem vezan uz određivanje indeksa razvijenosti prema Zakonu o regionalnom razvoju, kao i činjenicu da je Ličko-senjska županija prije dvije godine Ustavnom sudu podnijela prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti o kojemu se Ustavni sud do sada nije očitovao.

Predstavnica Policijske uprave ličko-senjske napomenula je kako zaprimaju pritužbe građana na postupanje policije te kako im je nekolicinu proslijedio i Ured pučke pravobraniteljice.

Na sastanku je istaknuto i da na području ove Županije djeluje mali broj udruga koje se bave zaštitom i promicanjem ljudskih prava, kako se većina udruga koje u svom radu obuhvaćaju i rad s ranjivim skupinama bavi pružanjem socijalnih usluga te kako Županija financijski podupire njihov rad putem javnih natječaja.

Naposljetku, g. Željko Obradović iz Donjeg Lapca, član SDSS-a izvijestio je savjetnice o stanju u Donjem Lapcu, nedostatku osnovne infrastrukture, ustanova za odgoj i obrazovanje (vrtića i srednje škole) te ustanova za njegu i skrb o starijim osobama, zbog čega stanovništvo iseljava iz ovih krajeva. Govorio je i o lošoj organizaciji pružanja zdravstvene zaštite, posebice hitne pomoći, koja u slučaju potrebe u Donji Lapac stiže iz Korenice. Izrazito su, naveo je, ugrožene starije osobe, kojih ima mnogo, te žene, a stanovnici su neskloni prijavljivanju bilo kakvih nepravilnosti ili podnošenju pritužbi iz straha da će zbog toga u budućnosti imati problema.

Ovom su prilikom prisutnima podijeljeni informativni letci o ulozi i mogućnosti obraćanja pučkoj pravobraniteljici te antidiskriminacijskoj telefonskoj liniji u Uredu, s molbom da ih učine dostupnim građanima/kama.

Ostale novosti

  • 1