Foto: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Ljudska prava starijih osoba bili su tema sastanka pučke pravobraniteljice Lore Vidović i ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić, održanog 24. srpnja 2017.

Razgovarale su o dugotrajnoj institucionalnoj skrbi, posebice o dodatnom naplaćivanju pojedinih usluga te cijenama smještaja u decentraliziranim domovima te o problemima zaposlenika. Tema su bile i zlouporabe ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju i potreba uvođenja mehanizama koji bi zaštitili primatelje uzdržavanja.

U sklopu redovitih aktivnosti predviđenih Sporazumom o međuinstitucionalnoj suradnji, u petak 20. siječnja 2017. u Uredu pučke pravobraniteljice održan je prvi ovogodišnji sastanak pravobraniteljskih institucija. Na njemu su sudjelovale pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, te njihovi zamjenici i dio savjetnika.

Ured pučke pravobraniteljice posjetili su od 22. do 24. listopada predstavnici gruzijskog ombudsmana, iz Službe za prevenciju i nadzor. Na samom početku susreta, gruzijske kolege pozdravili su pučka pravobraniteljica Lora Vidović, zamjenik Mario Krešić i savjetnici iz Službe za osobe lišene slobode i nacionalni preventivni mehanizam. Gruzijsku delegaciju predvodio je čelnik Službe Nika Kvaratskhelia, a cilj posjeta bila je razmjena iskustava u metodologiji i pisanju izvještaja o obavljanju poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma, instrumentima nadzora i kontrolnim posjetama ustanovama nakon upućivanja preporuka. Posjet je uključivao i zajedničke obilaske ustanova u Zagrebu u nadležnosti Nacionalnog preventivnog mehanizma, iz zatvorskog i policijskog sustava.

 Gruzija posjet UPP 2

Gruzija posjet UPP2

Ostale novosti

  • 1