Posjet studenata Sveučilišta u Osijeku

Nepovjerenje u institucije jedan je od ključnih problema koji muči hrvatske građane, složili su se studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović, tijekom posjete studenata Uredu pučke pravobraniteljice 7. prosinca 2018.

Riječ je o budućim pravnicima, socijalnim radnicima, učiteljima, kao i studentima Akademije za umjetnost i kulturu. Pravobraniteljica im je na samom početku predstavila ulogu, nadležnost i metode rada institucije koja je opunomoćenik Hrvatskog sabora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, a potom je iznijela i neke podatke iz rada njenog ureda.

rsz dsc 0591

- Stopa rizika od siromaštva za osobe starije dobi je 28,6 posto, a 49 posto za starije koji žive u samačkim kućanstvima. To su poražavajući podaci za državu koja pretendira biti socijalna – rekla je Vidović.

Kao suvremeni problem hrvatskog društva posebno je istaknula siromaštvo, koje je u porastu unatoč tome što gospodarstvo ostvaruje rast.

Posebno je napomenula da njen ured ima i ulogu Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka, što uključuje nenajavljene obilaske mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode ili osobe kojima je ograničeno kretanje. Pritom je navela da u Hrvatskoj danas postoji preko 500 ustanova u kojima je, uz odgovarajući sudsku odluku ili liječničku uputu, moguće zadržati ljude protivno njihovoj volji.

Govoreći o mjerama koje može izricati drugim tijelima – prijedlozi, mišljenja, preporuke i upozorenja – navela je kako nisu obvezujuće, već je njihova snaga u snazi korištenih argumenata.

Ostale novosti

  • 1