Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju neće vratiti isplatu mirovina putem pošte

Umirovljenici koji su otišli u mirovinu nakon 1. siječnja 2014. godine i dalje neće imati pravo na dostavu mirovine poštom, već isključivo putem banaka koje mogu, ali i ne moraju, nuditi ovu uslugu. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović predložila je Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da, prilikom izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, otkloni ovu neravnopravnost, barem za građane koji su slabije pokretni zbog narušenog zdravlja ili žive u prometno izoliranim područjima, no njena je preporuka odbijena.

Obveza isplate mirovina putem banaka, za korisnike mirovinskog osiguranja koji su otišli u mirovinu nakon 1. siječnja 2014., uvedena je Zakonom o mirovinskom osiguranju iz 2013. godine. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović predložila je Ministarstvu rada da uspostavi pravila prema kojim bi osobe sa statusom invalidnosti, te osobe smanjene mobilnosti kao i one koje žive u prometno izoliranim područjima dobile mogućnost isplate mirovine poštom na trošak Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. No, ministarstvo je navelo kako prijedlog ne može prihvatiti, zbog mogućih problema kod utvrđivanja zdravstvenog stanja umirovljenika ili točne udaljenosti od njihova prebivališta do prve banke ili bankomata, kao i zbog nemogućnosti predviđanja troškova koje bi dostava poštom predstavljala za državni proračun.

Nažalost, to znači da su ove osobe i dalje često primorane ili izložiti se dodatnim troškovima kako bi podigle svoju mirovinu u udaljenom mjestu, ili dati svoje povjerenje rodbini, prijateljima ili susjedima, što može dovesti do zlouporabe i iskorištavanja njihova povjerenja.

 

Ostale novosti

  • 1