Glas siromašnih ne čuje se dovoljno glasno

Više od 850 tisuća stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva, što znači da je riječ o gotovo svakoj petoj osobi. Najviše ih je među starijima, a zatim među djecom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Ove razmjere potvrđuju i tek objavljeni podaci Eurostata, prema kojima je u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti čak 27,9 posto stanovnika Hrvatske, što je iznad prosjeka EU.

Siromaštvo najčešće uključuje i život bez pristupa temeljnim ljudskim pravima, a kako bi na to upozorili i potaknuli suradnju na postizanju promjena, Ujedinjeni narodi utemeljili su 17. listopada kao Međunarodni dan suzbijanja siromaštva.

Ove godine, UN je posebnu pažnju usmjerio na podizanje svijesti o činjenici kako se glas siromašnih ne čuje dovoljno glasno, a zaštitu svojih prava često i ne traže. Zato je iznimno važno do njih doprijeti, što je jedan od prioriteta u radu pučke pravobraniteljice Lore Vidović. Upravo kako bi institucija bila dostupnija građanima, otvoreni su područni uredi u Osijeku, Splitu i Rijeci, a iznimno je dragocjen i terenski rad, tijekom kojeg građani imaju priliku u svom gradu ili općini predati pritužbu, dok do onih najugroženijih, u potpuno izoliranim i udaljenim, često i napuštenim naseljima, pravobraniteljicu i njezin tim odvode organizacije civilnog društva.

Na temelju takvog terenskog rada, ali i brojnih drugih informacija, nastale su preporuke za snažniju zaštitu ljudskih prava osoba pogođenih siromaštvom. Tako je, primjerice, nužno povećati i preciznije ciljati socijalne naknade, kao i predvidjeti širi krug osnovnih životnih potreba, kao razloga za priznavanje jednokratne naknade. Također je nužno unaprijediti sustav socijalnih samoposluga i doniranja hrane, između ostalog, izmjenama Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje koje bi potaknule donacije. Potrebno je i ubrzati uvođenje nacionalne mirovine za socijalno ugrožene starije osobe te širem krugu njih omogućiti korištenje pomoći u kući, snižavanjem cenzusa i osiguravanjem dostupnosti ove usluge u svim dijelovima zemlje.

Sve navedeno dio je preporuka pučke pravobraniteljice usmjerenih snažnijoj zaštiti osoba koje žive u siromaštvu. U Izvješću za 2017. godinu uputila ih je Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Ministarstvu poljoprivrede. Više možete doznati ovdje.

 

Ostale novosti

  • 1