Pozitivan pomak u zaštiti od zlouporaba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

Izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, koje su na snagu stupile 30.12.2017., donose značajan pomak u zaštiti starijih osoba od zlouporabe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Naime, svima koji obavljaju djelatnost socijalne skrbi, osobama koje su kod njih zaposlene te članovima njihovih obitelji, od sada je zabranjeno sklopiti ugovor o otuđenju ili opterećenju nekretnine s korisnicima kojima pružaju socijalnu uslugu. Ovu izmjenu u više je navrata predlagala pučka pravobraniteljica Lora Vidović, upozoravajući na učestalost zlouporaba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, kada stariji ostaju i bez skrbi i bez imovine.

No, iako je ova novost izuzetno značajna, nikako nije dovoljna. Potrebno je uvesti i dodatne zaštitne mehanizme, kao što je osnivanje registra davatelja uzdržavanja i ograničenje broja ugovora koje oni mogu sklopiti. Također, nužno je izmijeniti Zakon o parničnom postupku na način da sudski postupci raskida ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju budu žurni.

Potrebno je i snažnije informirati starije o rizicima sklapanja ovih ugovora, kako bi se bilo kakve zlouporabe spriječile.

Više o ovom problemu možete doznati u Izvješću pučke pravobraniteljice.

 

Ostale novosti

  • 1