Potrebno je povećati standard za fizikalnu terapiju u kući

Pritužbe građana pokazuju nedostatak fizioterapeuta za fizikalnu terapiju u kući bolesnika, zbog čega je potrebno mijenjati standarde utvrđene Mrežom javne zdravstvene službe. Upozorila je na to pučka pravobraniteljica Lora Vidović u javnoj raspravi o Nacrtu Izmjena i dopune Mreže javne zdravstvene službe, koji to povećanje ne predviđa.

Primjer problema je područje Dugog Sela, gdje ustanove za starije i nemoćne osobe teškom mukom pronalaze dostupnog fizioterapeuta za svoje korisnike, a sve zbog utvrđenog standarda od 15.000 osiguranika na jednog fizioterapeuta.

Tako se osiguranici suočavaju s potencijalno smanjenom kvalitetom oporavka, a radno aktivni građani i s duljim bolovanjima i izostancima s tržišta rada te smanjenjem prihoda kućanstva. To u konačnici predstavlja još jedan poveći trošak za zdravstveni sustav za koji se, s druge strane, pokušavaju naći načini ušteda i racionalizacije troškova.

Zato je nužno standard za fizikalnu terapiju u kući bolesnika uskladiti s trenutnim potrebama osiguranika i povećati broj fizioterapeuta po županijama/Gradu Zagrebu.

S druge strane, pozitivno je što Nacrt Mreže predviđa jačanje djelatnosti zdravstvene ekologije, osnivanjem mreže javne zdravstvene službe s jednim timom u svakoj jedinici područne (regionalne) samouprave i dva tima u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Čitavo mišljenje pravobraniteljice možete vidjeti u privitku. Javna rasprava o Nacrtu Mreže zatvorena je u studenom 2017., no Ministarstvo zdravstva o tome još nije objavilo izvješće.

 

Ostale novosti

  • 1