Ljudska prava nemaju rok trajanja, u domovima za starije potrebno ih je snažnije zaštititi

Manjak zaposlenih u domovima za starije i nemoćne, kao i nedostatak njihove edukacije o ljudskim pravima, glavni su uzroci kršenja prava u ovim ustanovama. Korisnici su zadovoljni kvalitetom smještaja, a upravo zaposlenike smatraju najsnažnijom karikom sustava. Istaknula je to pučka pravobraniteljica Lora Vidović otvarajući konferenciju „Ljudska prava nemaju rok trajanja – Život u domu za starije i nemoćne“, koju je organizirala 8. prosinca u Domu za starije Centar u Zagrebu.

„Starijima koji žive u domovima nije osigurana zdravstvena zaštita u odgovarajućoj mjeri, primjerice ginekološka, ali ni stomatološka. Problemi počinju i prije samog dolaska, jer se na smještaj u decentraliziranim domovima čeka i 10 godina“, navela je pravobraniteljica, koja je domovima i nadležnom ministarstvu uputila niz preporuka za uklanjanje nedostataka. Rezultat je to svega što su timovi Ureda pučke pravobraniteljice uočili u nenajavljenim obilascima domova za starije i nemoćne, što je uključivalo i razgovore s korisnicima i djelatnicima, bez nadzora.

Lora govor

mađerić 2

 

 

 

 

 

 

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić rekla je kako će ovi podaci biti iznimno korisni u daljnjem radu na problemima starijih, a istaknula je i kako ih je potrebno i informirati o njihovim pravima, što je dio aktivnosti koje predviđa Strategija socijalne skrbi za starije osobe od 2017. do 2020.

Upravo je sudjelovanje i osnaživanje nositelja prava jedan od temelja ljudskopravaškog pristupa skrbi, uz transparentnost, jednakost i nediskriminaciju te zakonitost postupanja, navela je savjetnica pravobraniteljice Silvija Trgovec Greif, predstavljajući priručnik namijenjen zaposlenima u sustavu i kreatorima javnih politika. Priručnik je izdala Europska mreža nacionalnih tijela za ljudska prava (ENNHRI), kojom pravobraniteljica predsjeda, kao jedan od rezultata projekta u kojem su, uz Hrvatsku, sudjelovale i institucije iz Belgije, Njemačke, Litve, Mađarske i Rumunjske. Jedna od preporuka je i potreba donošenja Konvencije o ljudskim pravima starijih. „Nadam se da će Hrvatska ne samo podržati njezino donošenje, već i pri tome imati izričito snažan glas“, rekla je pravobraniteljica Vidović.

O problemima iz perspektive zaposlenika govorila je medicinska sestra u Domu Sv. Josip u Zagrebu Marijana Lukšić Puljak, a navela je kako domovi imaju problema sa zapošljavanjem, zbog nedostatka prijava za posao. Kako se o pravima starijih ne može govoriti bez njih samih, o svojim iskustvima, mahom pozitivnima, govorile su korisnice doma u kojem je održana konferencija, gospođe Mira Šiljak i Bosiljka Kosar.

Povod održavanja konferencije je Međunarodni dan ljudskih prava, koji se diljem svijeta obilježava u nedjelju, a pravobraniteljica je za 2018. najavila i događaje na istu temu u Osijeku, Rijeci i Splitu.

voditeljica doma

publika 2

korisnice doma za starije

korisnica doma

greif glavna sestra

ennhri priručnik

Ostale novosti

  • 1