UN upozorava na ekonomsko zlostavljanje starijih

Između pet i 10 posto starijih osoba diljem svijeta izloženo je ekonomskom zlostavljanju. Procjena je to Ujedinjenih naroda na Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osobe koji se obilježava 15. lipnja svake godine, upravo na inicijativu UN-a.

Starije osobe najčešće ne prijavljuju ekonomsko zlostavljanje, kako zbog neugode i srama, tako i zbog nemogućnosti da se obrate osobi od povjerenja. Iz istih razloga, starije osobe u Hrvatskoj često ne prijavljuju zlouporabe ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju, oblik ekonomskog zlostavljanja zbog kojeg često ostaju i bez skrbi i bez imovine.

Zato je nužno uvesti registar davatelja uzdržavanja, ograničiti boj ugovora koji jedna osoba može sklopiti te zabraniti njihovo sklapanje pružateljima socijalnih usluga. Također je potrebno starije intenzivnije informirati o svim rizicima sklapanja ovih ugovora, posebice ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, kod kojih imovina odmah može biti prepisana na davatelja uzdržavanja, ali i ugovora o doživotom uzdržavanju, kod kojih se imovina može prepisati tek nakon smrti uzdržavane osobe.

U svojim godišnjim izvješćima, pučka pravobraniteljica Lora Vidović niz godina preporučuje ove promjene Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U Izvješću za 2016. preporučila je i zakonske izmjene kojima bi sudski postupci radi raskida ovih ugovora bili žurni, a prvo ročište održavalo bi se u roku od 15 dana od pokretanja postupka.

No, snažniji zaštitni mehanizmi još uvijek nisu uvedeni, a sustav je i dodatno fleksibiliziran u sklopu porezne reforme početkom godine. Tada su bliži srodnici s kojima stariji potpisuju ugovor o dosmrtnom uzdržavanju oslobođeni od plaćanja poreza na promet nekretnina. 

Ostale novosti

  • 1