Svjetski dan okoliša

Briga za okoliš važan je dio sustava zaštite ljudskih prava, neodvojiv od prava na život, zdravlje, vodu i mnogih drugih. Upravo kako bi podigli svijest o važnosti njegove zaštite i potaknuli svijet na konkretne akcije u tom smjeru, Ujedinjeni narodi 1974. proglasili su 05. lipnja Svjetskim danom okoliša. Svake godine, odabranom temom i pod vodstvom zemlje domaćina potiču pojedince, kompanije i zajednice na odgovorno ponašanje u očuvanju okoliša. Globalnu kampanju ove godine predvodi Kanada, a posvećena je poticanju građana na boravak u prirodi.

Uoči obilježavanja Svjetskog dana okoliša, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i Visoki povjerenik za ljudska prava UN-a Zeid Ra'ad Al Hussein izrazili su razočaranje zbog najave SAD-a o povlačenju iz Pariškog sporazuma. Također su naglasili kako ova odluka nije u skladu s obvezama SAD-u u području ljudskih prava osoba pogođenih klimatskim promjenama.

Riječ je o dokumentu koji pruža fleksibilan okvir djelovanja s ciljem ublažavanja posljedica globalnog zatopljenja. Nastao je 2015., a do danas ga je ratificiralo 147 zemalja. Republika Hrvatska je 147. država koja ga je ratificirala, a kod nas će stupiti na snagu 23. lipnja ove godine. Njegova primjena trebala bi osigurati smanjenje emisije stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim djelovanjem, koje utječu na promjenu klime, a time i na pravo na život, vodu, hranu, zdravlje i adekvatno stanovanje. Zato je važno da sve države preuzmu odgovornost za njegovu provedbu i pokažu brigu za sadašnje i buduće generacije.

Ostale novosti

  • 1