2. kolovoza obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta (romski Porajmos ili Samudaripen) u sjećanje na 2. 8.1944. godine, kada je u jednoj noći u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno 2.897 Roma. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Romi su bili zatočeni i sustavno ubijani u logorima nacističke Njemačke, kao i u logorima zemalja nacističkih saveznika. U znak sjećanja na jedan od najstrašnijih genocida, diljem Europe na današnji se dan održavaju u komemoracije, a obilježavanje tog datuma podržalo je i Vijeće Europe. Središnje obilježavanje u Hrvatskoj održava se na romskom groblju Uštica u Spomen području Jasenovac.

Nakon pritužbe odvjetnice Jasminke Biloš i udruge B.a.B.e. , vezano uz postupak prisilne hospitalizacije gospođe Zdenke Kvesić iz Osijeka, pučka pravobraniteljica zatražila je, u petak 12. srpnja, od predstojnika Klinike psihijatriju KBC Osijek, Pave Filakovića, da joj u roku od osam dana dostavi podatke o zakonskoj osnovi zadržavanja odnosno smještaja gospođe Kvesić u psihijatrijsku ustanovu, o tome je li u njezinom slučaju određena primjena fizičke sile ili izdvajanja uz elaboraciju razloga primjene te podatke o tome je li gospođi Kvesić oduzet mobitel, jesu li joj zabranjene posjete te je li joj ograničeno pravo da se savjetuje sa svojim odvjetnikom, uz detaljna obrazloženja razloga primjene ovih postupaka.
U slučaju Kvesić, pučka pravobraniteljica djeluje temeljem Zakona o pučkom pravobranitelju, kao opunomoćenica Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava utvrđenih Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama kojih je Hrvatska potpisnica, a u koja uključuju snažnu zaštitu prava osoba lišenih slobode.

Niz događaja, govora i akata mržnje neviđenom se žestinom reda i obilježava protekle tjedne.

Odnosi se to na tri nasilna incidenata koji su obilježili svibanj, i koji očito kreću iz različitih svjetonazorskih okruženja: niz fizičkih napada i vrijeđanja volontera i volonterki inicijative za skupljanje potpisa za referendum U ime obitelji, koji su kulminirali ozljedama volontera i paljenjem štanda na zagrebačkom Cvjetnom trgu 15. svibnja, vandalsku provalu navijača skupine Torcida u zgradu Općine Krnjak u blizini Karlovca, koji su maltretirali prisutne te skinuli zastavu srpske nacionalne manjine s pročelja Općine, te naposljetku napad kamenjem zasad nepoznatih mlađih osoba na nedavno otvoreni Islamski centar u Rijeci.

Ostale novosti

  • 1