Javna rasprava povodom referenduma o ustavnoj definiciji braka na samom je vrhuncu, no tonovi kojima se prozivaju i opisuju zagovaratelji suprotstavljenih strana zabrinjavaju, kao što je to bilo u slučaju usporedbe Željke Markić, aktivistice inicijative „U ime obitelji," s Adolfom Eichmannom, ali i u svim drugim prilikama prema različitim javnim osobama koje izražavaju  i drugačije stavove o referendumskom pitanju.

Kao što smo upozorili u obraćanju povodom Međunarodnoga dana tolerancije 16. studenoga, aktualni događaji u hrvatskom javnom prostoru, ukazuju koliko su rasprostranjeni stavovi nesnošljivosti i koliko još sve institucije i civilno društvo moraju, kako preventivno, tako primjerenim sankcijama, raditi na tome da postanemo doista demokratsko i tolerantno društvo. Najnoviji izgred reprezentativca Josipa Šimunića koji je, nažalost, zasjenio nesumnjivi uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije, a o kojemu su izvijestili brojni domaći i strani mediji, potvrđuje našu zabrinutost.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je sve članice Ujedinjenih naroda na obilježavanje 16. studenog kao Međunarodnog dana tolerancije, dana koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

Ostale novosti

  • 1