Područni ured pučke pravobraniteljice u Rijeci započeo s radom

17. studenoga 2014. godine je u Rijeci otvoren Područni ured pučke pravobraniteljice na adresi Korzo 2a/I  te je predstavljen rad i uloga Pučkog pravobranitelja kao opunomoćenika Hrvatskog sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama koje je prihvatila Republika Hrvatska.

Tom prilikom je Lora Vidović, pučka pravobraniteljica naglasila: „ Na ovaj se način želimo se približiti građanima jer su njihova očekivanja od naše institucije sve veća, zbog naših ovlasti zaštite i promicanja ljudskih prava, suzbijanja diskriminacije te djelovanja u ulozi Nacionalnog preventivnog mehanizma. Budući da smo do sada imali Ured isključivo u Zagrebu, mnogi građani koji trebaju našu pomoć, zbog udaljenosti, nisu bili u mogućnosti pritužiti se i zatražiti zaštitu svojih prava, a na ovaj ćemo im način biti pristupačniji.“

Osim pučke pravobraniteljice Lore Vidović, prvom javnom predstavljanju Ureda prisustvovali su  Fani Bugarin Šoljan u ime Centra za građanske inicijative iz Poreča, regionalne antidiskriminacijske kontakt točke Pučkog pravobranitelja, saborski zastupnik i predsjednik Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina.

Predstavljanje Ureda za širi krug dionika održan je u  prostorijama Gradske vijećnice u Rijeci, gdje su otvaranje pozdravili i zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi te župan Ličko-senjske županije Milan Kolić.

Ostale novosti

  • 1