"Bolestan čovjek zna mnogo štošta, o čemu zdrav i ne sluti.", riječi su norveškog književnika Arnea Garborga. Dok stanje fizičkog i psihičkog blagostanja ne zamijeni bolest, nismo ni svjesni da pogled na život dolazi iz dvije različite perspektive, očima zdrave i očima bolesne osobe. Utemeljitelj Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, papa Ivan Pavao II., u svojim porukama povodom ovog dana, obratio je pažnju na potrebe bolesnika, na nužnost liječenja i njege kroz humani pristup osobi, te na postojanje podrške koja uvelike jača psihičku snagu bolesnika na putu prema ozdravljenju.

Više...

Nastojanja da se izradom novog Ovršnog zakona unaprijedi zaštita dostojanstva ovršenika, smanje troškovi postupka i postigne pravednija procesna ravnoteža ovrhovoditelja i ovršenika, svakako su vrijedna pozdrava, što je pučka pravobraniteljica Lora Vidović i primijetila tijekom javnog savjetovanja o nacrtu prijedloga tog zakona. No, unatoč namjeri da se ispuni njena preporuka i novim zakonom uspostavi pravedan, učinkovit i održiv model ovrhe, i dalje je ostao neriješen niz problema, uključujući i problem tzv. vječitih dužnika.

Više...

Ministarstvo zdravstva pristupilo je izradi izmjena i dopuna Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja čije unapređenje pučka pravobraniteljica kontinuirano preporučuje još od 2014. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je zračenje elektromagnetskih polja kao moguće kancerogeno za ljude (kategorija 2B), dok su Europska unija i Vijeće Europe svojim rezolucijama zauzeli stajalište da je prilikom njihovog korištenja potrebno primjenjivati načela predostrožnosti, dovoljnosti i uključenosti. Primjena ovih načela treba osigurati poboljšanje postojećih mehanizama zaštite zdravlja ljudi.

Više...

Ostale novosti

  • 1