Uspostavljanje Mreže nacionalnih preventivnih mehanizama jugoistočne Europe

U Beogradu je 25. i 26. ožujka 2013. godine održan sastanak predstavnika nacionalnih preventivnih mehanizama za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (u daljnjem tekstu: NPM) Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Također, sastanku je nazočio i ombudsman Bosne i Hercegovine. U radu sastanka sudjelovali su i predstavnici Vijeća Europe, Pododbora Ujedinjenih naroda za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (SPT), Europskog odbora za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), Asocijacije za sprečavanje mučenja (APT) i drugi.

Imajući u vidu potrebu jačanja suradnje, predstavnici NPM-a Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije usvojili su deklaraciju kojom je uspostavljena Mreža NPM-a jugoistočne Europe. Uspostavu Mreže podržao je i ombudsman Bosne i Hercegovine, iako je u Bosni i Hercegovini uspostava NPM u tijeku. Cilj Mreže je ostvarivanje suradnje i razmjene dobre prakse, međusobno pružanje podrške i stvaranje uvjeta za učinkovito obavljanje poslova NPM-a utvrđenih Fakultativnim protokolom uz Konvenciju protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Tijekom sljedeće godine mrežom će predsjedavati NPM Slovenije.

Također, tijekom sastanka predstavljeni su NPM-i nazočnih država te je održana rasprava o strukturi godišnjih izvješća NPM-a.

 Ostale novosti

  • 1