"Zahvaljujem svakoj policajki i policajcu na terenu"

U tjednima prije dolaska izbjeglica u velikom broju u Hrvatsku, pučka pravobraniteljica Lora Vidović započela je s praćenjem događanja vezanih uz aktualnu krizu. Od prošlog tjedna, ona i njezini suradnici podijeljeni su u više timova te danju i noću obilaze najkritičnije točke. 

 

„Još je prerano za generalne ocjene, ali ono što smo uočili od samog početka bio je nedostatak informacija koje su bile dostupne izbjeglicama, volonterima i nadležnima. Reagirali smo i zato nam je drago što je Vlada, koliko vidimo, to uvažila. Posebno bi htjela istaknuti priliku i zahvaliti se svakoj policajki i policajcu na terenu, jer doista s maksimalnom profesionalnošću i strpljenjem obavljaju svoj posao u izrazito teškim uvjetima. Hvala im još jednom“, naglasila je Vidović danas prilikom otvorenja Područnog ureda u Splitu, čime je postala dostupnija građanima južne Hrvatske koji traže zaštitu ljudskih prava ili se bore protiv diskriminacije.

Pučka pravobraniteljica je, i prije nego su prve izbjeglice u velikom broju stigle u Hrvatsku, unutar Ureda osnovala poseban radni tim te s njima obišla lokacije koje su nadležni spominjali kao potencijalna mjesta smještaja izbjeglica. Većina članova radnog tima ima iskustva u izvanrednim situacijama, budući da su s pravobraniteljicom obilazili područja koje su 2014. godine pogodile katastrofalne poplave.

Također, prošlog ponedjeljka organizirala je stručni skup „Izbjeglička kriza – pojmovi i prava„, na kojem su se prvi put na jednom mjestu okupila i o dolasku izbjeglica razgovarala tijela nadležna za postupanja prema njima, ostali akteri čiji je rad ključan nakon masovnog dolaska u zemlju te medije, znanstvenike i predstavnike vjerskih zajednica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale novosti

  • 1