Izbjeglička kriza: Gdje je granica između sigurnosnih i humanitarnih pitanja?

Korištenje pojmova migrant ili izbjeglica nije samo pitanje odabira riječi, jer se oni razlikuju i po pravima koja jamče, izjavila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović uoči održavanja stručnog skupa „Izbjeglička kriza – pojmovi i prava“, koji organizira upravo na temu mogućeg dolaska velikog broja izbjeglica u Hrvatsku.

Imaju li međunarodno, europsko i hrvatsko pravo odgovore na ključna pitanja koja nameće savladavanje svih izazova izbjegličke krize? Gdje je i koja je uopće granica između očuvanja sigurnosti s jedne, i osiguranja ljudskih prava, dostojanstva i osnovnih životnih potreba s druge strane? Na sva ta pitanja potrebno je čim prije odgovoriti.

Za manje od 24 sata Mađarska će početi primjenjivati strože mjere prema svima koji pokušaju ilegalno ući u zemlju, a najavila je i postavljanje vojske diljem granice sa Srbijom, na kojoj ubrzano gradi i zid. U isto vrijeme, zemlje poput Makedonije i Srbije prijavljuju rekordne dolaske izbjeglica. Sve to značajno bi moglo promijeniti njihova kretanja, pa Hrvatska više nego do sada mora biti spremna na dolazak izbjeglica u velikom broju. U tom slučaju, situaciju je nužno smatrati humanitarnim, a ne tek sigurnosnim pitanjem, smatra Vidović. Stoga pozitivnim ocjenjuje stav Vlade prema izbjegličkoj krizi, kao i odlučnost koju su u senzibiliziranju javnosti pokazali i ostali akteri, uključujući i medije.

„Zamislimo konkretnu situaciju u kojoj bi se u kratkom vremenu tisuće ljudi pojavili na hrvatskoj granici. Svakoga od njih potrebno je u tom slučaju ne samo registrirati, što je proces koji traje, nego im je potrebno osigurati i privremeni smještaj, humanitarnu pomoć, adekvatne sanitarne uvjete. Jesu li za to spremna nadležna državna tijela? Kakva će biti uloga humanitarnih organizacija, volontera? Kakva suradnja je do sada uspostavljena?“, objasnila je Vidović razloge zbog kojih će danas od 10 do 13 u Hrvatskom saboru okupiti tijela nadležna za postupanja prema izbjeglicama, ostale aktere čiji će rad biti ključan u slučaju njihova masovnog dolaska te medije, znanstvenike i predstavnike vjerskih zajednica.

 

Ostale novosti

  • 1