Predstavnica NPM-a sudjelovala je na konferenciji o jačanju učinkovite provedbe i nadzora provedbe (follow-up) preporuka protiv mučenja

29. travnja 2015. predstavnica NPM-a sudjelovala je na završnoj konferenciji u Beču, o jačanju učinkovite provedbe i  follow up preporuka protiv mučenja, danih od strane ovlaštenih tijela (NPM-ovi, CPT, SPT). Konferencija je organizirana kao nastavak ranije održanih radionica u sklopu projekta čiji su nositelji Ludwig Boltzmann Institut u Beču i Centar za implementaciju ljudskih prava pri Sveučilištu u Bristolu.

Na radionici su sudjelovali predstavnici NPM-ova EU, predstavnici CPT-a, SPT-a, APT-a, te Agencije Europske Unije za temeljna prava.

Na konferenciji je predstavljena studija izrađena temeljem podataka prikupljenih tijekom projekta pod nazivom „Jačanje utjecaja NPM-ova – ojačavanje nadzora provedbe NPM preporuka u EU: strateški razvoj, postojeće prakse i pogled u budućnost“.

Posebno su predstavljeni dijelovi studije koji se odnose na follow up sredstva kao primjerice dijalog sa državnim tijelima te koordinacija, suradnja i javnost djelovanja. Također, prezentirani su temelji follow up strategije i suradnja sa međunarodnim tijelima prilikom nadzora provedbe preporuka. Na kraju su izneseni primjeri najbolje prakse vezano za učinkovitu provedbu NPM-ovih preporuka protiv mučenja.

Ostale novosti

  • 1