Predstavnica NPM-a sudjelovala je na radionici o jačanju učinkovite provedbe i nadzora provedbe (follow-up) preporuka protiv mučenja

6. i 7. listopada 2014. predstavnica NPM-a sudjelovala je na radionici u Beču, o jačanju učinkovite provedbe i  follow up preporuka“ protiv mučenja, danih od strane ovlaštenih tijela (NPM-ovi, CPT, SPT). Radionica je organizirana kao dio projekta čiji su nositelji Ludwig Boltzmann Institut u Beču i Centar za implementaciju ljudskih prava pri Sveučilištu u Bristolu.

Na radionici su sudjelovali predstavnici NPM-ova jugoistočne i srednje Europe, predstavnici CPT-a, SPT-a, APT-a, Europske komisije te Agencije Europske Unije za temeljna prava.

Na radionici se raspravljalo o procesu i metodologiji „follow up“ preporuka u okviru nadležnosti NPM-ova, primjeri dobre prakse te izazovi s kojima se susreću NPM-ovi prilikom osiguravanja provođenja učinkovite provedbe  danih preporuka nakon provedenog obilaska određene institucije. Radionica je također uspostavila platformu za razmjenu iskustava između sudionika i za jačanje međusobne suradnje. Poseban naglasak stavljen je na moguće zakonodavne aktivnosti u području zaštite od mučenja na razini Europske Unije.

Nakon što se analiziraju iskustva i NPM-ova Sjeverne Europe, tijekom 2015. godine održat će se konferencija na kojoj će sudjelovati svi NPM-ovi Europske Unije. Na ovoj konferenciji će se predstaviti studija u kojoj će biti izneseni zaključci analize i primjeri najbolje prakse vezano za učinkovitu provedbu NPM-ovih preporuka protiv mučenja. 

Ostale novosti

  • 1