Sastanak s kanadskim policijskim časnicima o zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama

U Hrvatskom saboru 15. travnja održan je sastanak savjetnika pučke pravobraniteljice s kanadskim policijskim časnicima koji borave u posjetu RH u okviru projekta izobrazbe Kanadskog Instituta za strategijska međunarodna istraživanja i Kanadskog udruženja šefova policije. Cilj je sastanka bio prikupiti iskustva o načinima na koje se pokušava pomoći osobama s duševnim smetnjama da što manje imaju doticaja s pravosudnim tijelima. Naglasak je na prikupljanju iskustava i modela dobre prakse koji bi mogli biti primijenjeni u Kanadi.

Savjetnici pučke pravobraniteljice u kratkom su izlaganju dali osnovne informacije o instituciji s naglaskom na ovlasti i nadležnosti koje uključju i obavljanje poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (NPM), obavijestili ih o postupanju po pritužbama građana bez obzira na poslovnu sposobnost pritužitelja te o prijedlozima izmjena i dopuna zakona i provedbenih propisa vezanih za prava osoba s duševnim smetnjama.

Tijekom razgovora postavljena su pitanja o prisilnom tretmanu i prisilnoj hospitalizaciji te mogućnostima obraćanja osoba s duševnim smetnjama pučkoj pravobraniteljici, a razvila se i rasprava o mogućnostima djelovanja policije na tom području. Tom prigodom, predstavnici Ureda obavijestili su o odluci pučke pravobraniteljice da NPM u 2014. godini posebnu pozornost posveti upravo zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

 

Ostale novosti

  • 1