Svjetski dan duševnog zdravlja – preporuke za snažniju zaštitu ljudskih prava u ovom području

Svjetski dan duševnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj je potaknuti podršku za nužne promjene u području duševnog zdravlja te podići svijest javnosti o problemima u ovom području.

Kad je u pitanju Hrvatska, jedan od značajnijih problema su uvjeti smještaja u psihijatrijskim ustanovama, koje je nužno uskladiti s međunarodnim i zakonskim standardima. Također je potrebno da sve psihijatrijske ustanove ustroje i dosljedno vode evidencije o primjeni mjera prisile, kao i o postupanju s osobama prema kojima su primijenjene, što još uvijek nije slučaj. Nužno je i sustavno provoditi edukacije zdravstvenih radnika o pravima osoba s duševnim smetnjama i primjeni mjera prisile. Ovo je ujedno i dio preporuka pučke pravobraniteljice Lore Vidović koje uputila Ministarstvu zdravstva u Izvješću za 2017. godinu.

Također je potrebno sredstva za podmirenje troškova prisilnog zadržavanja i prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi osigurati u državnom proračunu, što je preporuka upućena Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu pravosuđa.

Više o ljudskim pravima osoba s duševnim smetnjama u psihijatrijskim ustanovama možete pronaći ovdje.

Ostale novosti

  • 1