Obveza poštivanja dostojanstva osobe tijekom policijskog postupanja

Policijski službenici dužni su poštivati dostojanstvo osobe prema kojoj postupaju, upozorila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović, nakon pritužbe o okolnostima deložacije jedne obitelji.

Ravnateljstvu policije navela je kako je, u postupcima u kojima se uporabljuje tjelesna snaga i koji rezultiraju oduzimanjem slobode, nužno uložiti najviši stupanj pažnje radi poštivanja dostojanstva osobe prema kojoj se postupa, imajući u vidu da u slučaju pogreške može doći do povrede ustavnih prava građana. To se posebno odnosi na ranjive skupine - djecu, trudnice u vidljivom stanju trudnoće, osobe s invaliditetom, duševnim bolestima te vidljivo starije ili nemoćne.

Također je nužno da se službenici, na zahtjev osobe prema kojoj će primijeniti policijsku ovlast, predstave pokazivanjem službene značke i službene iskaznice, što je u konkretnoj situaciji učinjeno tek nakon što je građanin uzastopno inzistirao.

Na dan deložacije vanjska temperatura bila je 39,4 °C, a uhićeni aktivisti zadržani su u policijskom vozilu, bez pristupa pitkoj vodi. No, svrha transportnog vozila je prijevoz, ne zadržavanje osoba lišenih slobode, stoga ih je potrebno bez odgađanja prevesti u za to predviđene prostorije, a potpuno je neprihvatljivo što nisu imali pristup pitkoj vodi, upozorila je pravobraniteljica.

Sve navedeno je Ravnateljstvo policije dostavilo policijskim upravama, u obliku upute o obveznom postupanju.

Preporuke i upozorenja pravobraniteljice u ovom predmetu, u skladu su sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima, Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika te Pravilnika o prijemu i postupanju s uhićenikom i pritvorenikom, kao i s praksom Europskog suda za ljudska prava (Bouyid protiv Belgije, 2015.).

 

Ostale novosti

  • 1