Obilježavanje 10 godina slovenskog NPM-a posvećeno utjecaju na prevenciji mučenja

Procjena utjecaja nacionalnih preventivnih mehanizama (NPM) bila je tema konferencije na kojoj su se 17. i 18. travnja 2018. u Ljubljani okupili predstavnici NPM-ova iz cijele Europe. Povod je bila 10. godišnjica djelovanja slovenskog NPM-a, a događaj je suorganiziralo Vijeće Europe.

Vlasta Nussdorfer, slovenska pravobraniteljica, na otvaranju se zahvalila svim kolegicama i kolegama koji su unutar institucije djelovali u ovom području posljednjih 10 godina, te tako utjecali na prevenciju mučenja, neljudskog i ponižavajućeg postupanja.

U radnom dijelu konferencije, okupljeni su raspravljali o tome kako uopće mjeriti utjecaj djelovanja NPM-a te su detaljnije iznosili iskustva o načinima i važnosti suradnje s nadležnim tijelima. Zamjenica pučke pravobraniteljice Maja Kević istaknula je kako NPM nema samo ulogu izdavanja preporuka i upozorenja, već i obvezu praćenja njihove provedbe, bez koje nema poboljšanja u stanju ljudskih prava osoba lišenih slobode ili ograničene slobode kretanja. Pozitivne promjene moguće je postići kontrolnim obilascima, koji slijede nakon dostave izvješća pripremljenog na temelju prvotnog obilaska, zatim sudjelovanjima u javnim raspravama o relevantnim propisima, ali i edukacijama zaposlenih u sustavima u kojima se nalaze osobe lišene slobode ili ograničene slobode kretanja, što može značajno povećati stupanj poznavanja i razumijevanja njihovih ljudskih prava.

Ostale novosti

  • 1