UN posvetio Međunarodni dan migranata sigurnim migracijama

Foto: Pixsell/Željko Lukunić

Opća skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila je 18. prosinca Međunarodnim danom migranata, na datum kada je 1990. usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji. Ove godine, UN je obilježavanje ovog datuma posvetio potrebi stvaranja uvjeta za sigurne migracije, odnosno jačanja i unaprjeđenja međunarodnih mehanizama zaštite, u skladu s deklaracijom usvojenom u New Yorku u rujnu 2016.

„Migracije su oduvijek bile prisutne. Klimatske promjene, demografske promjene, nestabilnosti, rastuće nejednakosti, kao i želja za boljim životom te potrebe tržišta rada znače da će se one i nastaviti. Odgovor leži u učinkovitoj međunarodnoj suradnji u upravljanju migracijama kako bi se osiguralo da su njihove koristi što rasprostranjenije i da su ljudska prava svih uključenih primjereno zaštićena“, izjavio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres povodom Međunarodnog dana migranata.

Migranti u Hrvatskoj suočavaju se s nizom poteškoća, zbog čega je potrebno donijeti sveobuhvatne politike migracije i integracije, kao i suzbijati predrasude prisutne u našem društvu. Naime, posljednje istraživanje o diskriminaciji pokazuje kako je jednoj petini građana neprihvatljivo stupanje u brak s osobom druge vjere, nacionalnosti ili boje kože, a trećina ispitanika smatra kako ne bi bilo dobro zapošljavati azilante. Upravo je borba protiv takvih stavova, koji proizlaze iz predrasuda, cilj kampanje „Razlike nisu prepreke. Za društvo bez diskriminacije.“, koju Ured pučke pravobraniteljice provodi u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Centrom za mirovne studije. Spot u kojem je predstavljen zbor Domaćigosti možete pronaći ovdje.

Više o stanju ljudskih prava i diskriminacije tražitelja međunarodne zaštite i iregularnih migranata možete pronaći ovdje i ovdje, a preporuke pučke pravobraniteljice za njihovu snažniju zaštitu ovdje i ovdje.

Ostale novosti

  • 1