Sredstva prisile zadiru u temeljna prava - moraju biti opravdana, zakonita i svrsishodna

Policija mora sredstva prisile koristiti samo kada je to opravdano te na zakonit i razmjeran način, odnosno uz poštivanje temeljnih prava i sloboda svake osobe. Jedan je to od zaključaka okruglog stola koji je danas u Splitu organizirao Ured pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

„Policijsko postupanje jedan je od najčešćih razloga pritužbi građana pravobraniteljici, posebice u situacijama u kojima se koristi tjelesna snaga i koje rezultiraju oduzimanjem slobode, a pritužbe nam upućuju i starije osobe, što posebno zabrinjava“, istaknula je zamjenica pravobraniteljice Maja Kević. Dodala je i kako je Ured u 2016. postupao u ukupno 203 predmeta na ovu temu, što uz pritužbe uključuje i ispitne postupke otvorene na vlastitu inicijativu, najčešće nakon objave u medijima. Predstavila je i primjere preporuke i upozorenja Ureda, koje je Ministarstvo unutarnjih poslova provelo kako bi ljudska prava i slobode građana u praksi bili snažnije zaštićeni.

Žarko Alebić iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske naglasio je kako su sredstva prisile jedna od najvažnijih i najosjetljivijih policijskih ovlasti jer zadiru u temeljna prava. „Stoga ih treba promatrati kao zakonsku ovlast u stvarnoj situaciji, a ne kao subjektivnu odluku policijskog službenika“, istaknuo je. Mladen Ćapeta, voditelj Odjela za zakonitost postupanja iste Policijske uprave, rekao je kako su opravdanost, taktičnost i zakonitost temelji za ocjenu nužnosti uporabe sredstava prisile.

Osim postupanju prema starijim osobama, posebnu pažnju u ovom području treba posvetiti i djeci. „Ponekad uočavamo nedovoljnu senzibiliziranost policije jer neke mjere, iako primijenjene u skladu s propisima, nisu bile nužne s obzirom na dob djeteta, okolnosti i nerazmjer društvene opasnosti“, rekla je Branka Reić Kukoč, savjetnica pravobraniteljice za djecu. Dodala je i kako ponekad postoji neobjektivna percepcija prijavitelja, odnosno roditelja, koji zakonito policijsko postupanje smatraju kršenjem prava svoje djece.

O međunarodnim pravnim izvorima i praksi Europskog suda za ljudska prava govorila je doc. dr. sc. Marija Pleić s Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Splitu, dok je medicinski aspekt predstavila prof. dr. sc. Marija Definis Gojanović, članica Pododbora za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (SPT).

Na kraju okruglog stola, sudionici su se složili s preporukama Ureda pučke pravobraniteljice kako primjena sredstava prisile mora biti opravdana, zakonita i svrsishodna. Kako bi se to postiglo, nužno je, između ostalog, provoditi video nadzor i audio snimanje postupanja, kao i edukacije policijskih službenika.

Više o predmetima u kojima je Ured pučke pravobraniteljice postupao, preporukama i upozorenjima te koracima koje je MUP poduzeo kako bi ih proveo možete pronaći u prezentaciji u privitku. U privitku su i prezentacije predstavnika PU splitsko-dalmatinske te doc. dr. sc. Marija Pleić.

Split postupanje policije Majasplit postupanje policije publikaSplit postupanje policije AlebićSplit postupanje policije Brankasplit postupanje policije Marija PLeićsplit postupanje policije Marija Definis Gojanović

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale novosti

  • 1