Navode o nedopustivom i nezakonitom postupanju nužno je istražiti

Foto: Pixsell/Željko Lukunić

Nakon objave više desetaka zabrinjavajućih navoda o nepropisnim vraćanjima iregularnih migranata i tražitelja međunarodne zaštite u Republiku Srbiju, ali i o nasilju, prijetnjama i oduzimanju vrijednosti i drugim nedopustivim radnjama, pučka pravobraniteljica od MUP-a je tražila informacije o aktivnostima koje su poduzeli kako bi utvrdili jesu li objavljeni navodi utemeljeni. Ukoliko se takvima pokažu, nužno ih je sankcionirati, ali i spriječiti mogućnost da se ponove.

U postupanju policije prema iregularnim migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite zakonom je zajamčen individualizirani pristup, od njihova dolaska na hrvatsku granicu do okončanja započetih postupaka, što uključuje i zabranu rasnog profiliranja. Svaka sumnja u nepoštivanje zakonske procedure odnosno kršenje ljudskih prava je relevantna i traži temeljitu i objektivnu provjeru.

Zahtjevan posao održavanja sigurnosti podrazumijeva i poštivanje ljudskih prava, što MUP u svojim očitovanjima redovito ističe. Stoga je nužno istražiti sve informacije koje ukazuju na kršenje prava osoba koje traže međunarodnu zaštitu, ali i koje mogu kompromitirati poštivanje ove obveze, poput onih koje su u posljednje vrijeme iznijeli Inicijativa Dobrodošli, Are Your Syrious, Isusovačka služba za izbjeglice i Human Rights Watch.

 

 

 

Ostale novosti

  • 1