• Povećanje broja bodova braniteljima pri stambenom zbrinjavanju nije diskriminacija

  Povećanje broja bodova braniteljskoj populaciji u kriterijima za stambeno zbrinjavanje nije diskriminacija, zaključila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Povećanje je omogućeno kroz izmjene i dopune Uredbe o kriterijima za bodovanje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje iz 2016., a razmjerno je cilju i svrsi koje se željelo ostvariti.

 • Međunarodni dan tolerancije – razlike koje nas obogaćuju

  U svijetu se 16. studenog obilježava kao Međunarodni dan tolerancije, a utemeljili su ga Ujedinjeni narodi. Time su željeli dati snažniji doprinos njegovanju razumijevanja između kultura i pojedinaca, što je ključno za suzbijanje diskriminacije.

  U UNESCO-voj Deklaraciji o principima tolerancije istaknuto je kako tolerancija nije “podnošenje” ili pasivno prihvaćanje drugačijeg, već prepoznavanje univerzalnosti ljudskih prava i temeljnih sloboda svih ljudi. Navodi se kako ona nije samo moralna dužnost, već i politička i zakonska obveza. Tolerancija je dio međunarodnih instrumenata ljudskih prava, usvojenih tijekom proteklih pedeset godina, s naglaskom na potrebu da države trebaju osigurati jednakost postupanja i mogućnosti za sve skupine i pojedince u društvu.

 • Analiza: Regulacija referenduma ne odgovara demokratskim standardima

  Referendumske inicijative pokrenute posljednjih godina, počevši od one o ustavnoj definiciji braka iz 2013., redovito su popraćene dvojbama oko uređenja referendumskih pitanja, ali i samog postupka provedbe referenduma. Tako je i posljednja inicijativa, „Narod odlučuje", uputila pritužbu pučkoj pravobraniteljici zbog postupanja Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva uprave i Ministarstva unutarnjih poslova, vezano uz postupak provjere potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma. S obzirom da je inicijativa na istu temu podnijela ustavnu tužbu Ustavnom sudu, prema Poslovniku pučkog pravobranitelja,[1] rad na pritužbi je obustavljen. 

 • Zlouporabe rada na određeno: Nakon preporuke pravobraniteljice, najavljeni češći inspekcijski nadzori

  Nakon što je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u Izvješću za 2017. upozorila na česte zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava obavijestilo ju je kako će ispuniti njezinu preporuku i povećati broj ciljanih nadzora ovih ugovora.

  Točnije, u programu rada Inspektorata rada za iduću godinu će se, kao posebno poglavlje, planirati nadzor zakonitosti primjene instituta rada na određeno vrijeme. To će se činiti ne samo u redovitim, već i ciljanim akcijskim nadzorima, u svim područni uredima Inspektorata, stoji u odgovoru Ministarstva rada i mirovinskog sustava, na upit pravobraniteljice o provedbi preporuka iz njezinog Izvješća za 2017., čiji je cilj snažnija zaštita ljudskih prava u Hrvatskoj.

 • Rješenja o prijmu u državnu službu u Uredu pučke pravobraniteljice (NN 79/2018)

  Izvanrednim postupkom prijma u državnu službu, pokrenutog po službenoj dužnosti, pučka pravobraniteljica donosi sljedeća rješenja o prijmu u državnu službu na sljedeća radna mjesta:

  1. Administrativni tajnik pučke pravobraniteljice

  2. Viši stručni referent računovodstvenih poslova

  3. Savjetnik pučke pravobraniteljice u Službi za komunikaciju, suradnju i promicanje ljudskih prava.

   

  Rješenja sa sva tri radna mjesta možete pročitati u prilogu.