• Navodi o nepropisnim vraćanjima u Srbiju: nužno je istražiti svaku sumnju u kršenje ljudskih prava

  Foto: Pixsell/Željko Lukunić

  U postupanju policije prema iregularnim migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite zakonom je zajamčen individualizirani pristup, od njihova dolaska na hrvatsku granicu do okončanja započetih postupaka. Svaka sumnja u nepoštivanje zakonske procedure odnosno kršenje ljudskih prava je relevantna i traži temeljitu i objektivnu provjeru.

 • Prvi ovogodišnji sastanak pravobraniteljskih institucija

  U sklopu redovitih aktivnosti predviđenih Sporazumom o međuinstitucionalnoj suradnji, u petak 20. siječnja 2017. u Uredu pučke pravobraniteljice održan je prvi ovogodišnji sastanak pravobraniteljskih institucija. Na njemu su sudjelovale pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, te njihovi zamjenici i dio savjetnika.

 • Prijedlozi amandmana u sklopu izmjena Zakona o strancima

  U postupcima odobrenja i produžetka privremenog boravka ne uvažavaju se dostatno posebne životne okolnosti, socijalni i humanitarni razlozi, već se prvenstveno inzistira na pribavljanju valjane putne isprave. Takva praksa nerijetko je dovodila do razdvajanja obitelji na određeno vrijeme, posebice roditelja od maloljetne djece, upozorila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u obrazloženju amandmana koje je predložila u sklopu javne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o strancima.

 • Hranu donirati do 48 sati prije isteka roka, osnovati centar za njezinu distribuciju

  Zbog problema u funkcioniranju sustava doniranja hrane, pučka pravobraniteljica Lora Vidović predložila je Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku više mjera za poboljšanje njegove učinkovitosti. Među njima je i preporuka Ministarstvu pšoljoprvrede da, izmjenama Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, propiše da se hrana donira najkasnije 48 sati prije isteka roka upotrebljivosti. Također je potrebno regulirati i tko su krajnji korisnici donirane hrane.

 • Poziv na dostavu podataka za opis stanja ljudskih prava i pojava diskriminacije u Hrvatskoj u 2016.

  U sklopu pripreme Izvješća pučke pravobraniteljice za 2016. godinu, koje se temelji na sveobuhvatnim podacima o stanju ljudskih prava i pojavama diskriminacije u Hrvatskoj, pozivamo sve zainteresirane da nas obavijeste o zapažanjima koja bi mogla pridonijeti opisu stanja.