• Svjetski dan socijalne pravde

  S ciljem ulaganja snažnijih napora za iskorjenjivanje siromaštva, osiguranju dostojanstva na radu i ravnopravnosti spolova te postizanju socijalne sigurnosti i pravde za sve, Svjetski dan socijalne pravde obilježava se svake godine 20. veljače, a socijalna pravda moguća je jedino u društvima u kojima se poštuju sva ljudska prava i temeljne slobode.

 • Svjetski dan bolesnika

  "Bolestan čovjek zna mnogo štošta, o čemu zdrav i ne sluti.", riječi su norveškog književnika Arnea Garborga. Dok stanje fizičkog i psihičkog blagostanja ne zamijeni bolest, nismo ni svjesni da pogled na život dolazi iz dvije različite perspektive, očima zdrave i očima bolesne osobe. Utemeljitelj Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, papa Ivan Pavao II., u svojim porukama povodom ovog dana, obratio je pažnju na potrebe bolesnika, na nužnost liječenja i njege kroz humani pristup osobi, te na postojanje podrške koja uvelike jača psihičku snagu bolesnika na putu prema ozdravljenju.

 • Prijedlog novog Ovršnog zakona ne rješava problem vječitih dužnika

  Nastojanja da se izradom novog Ovršnog zakona unaprijedi zaštita dostojanstva ovršenika, smanje troškovi postupka i postigne pravednija procesna ravnoteža ovrhovoditelja i ovršenika, svakako su vrijedna pozdrava, što je pučka pravobraniteljica Lora Vidović i primijetila tijekom javnog savjetovanja o nacrtu prijedloga tog zakona. No, unatoč namjeri da se ispuni njena preporuka i novim zakonom uspostavi pravedan, učinkovit i održiv model ovrhe, i dalje je ostao neriješen niz problema, uključujući i problem tzv. vječitih dužnika.

 • Zakonom o vodnim uslugama osigurati da se isporuka vode ne obustavlja važnim javnim ustanovama i socijalno ugroženim građanima

  Pozdravljajući izradu nacrta prijedloga Zakona o vodnim uslugama, pučka pravobraniteljica je u procesu javnog savjetovanja o tom zakonu predložila i kako ga unaprijediti da u što većoj mjeri jamči pravo na vodu, koje nije samostalno ustavno pravo, ali je zbog važnosti vode neodvojivo od svih prava koja svakom pojedincu jamče zdrav i dostojanstven život.

 • Amandman pučke pravobraniteljice olakšao bi stjecanje državljanstva osobama čiji je roditelj pripadnik hrvatskog naroda

  Pozdravljajući izmjene i dopune Zakona o hrvatskom državljanstvu, koje se među ostalim donose i u cilju doprinosa rješavanju demografskih pitanja kroz lakši postupak dobivanja državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu te hrvatske iseljenike, pučka pravobraniteljica Lora Vidović Saboru dala prijedloge kako ga poboljšati da još bolje ispunjava željenu svrhu.