• Suradnja s lokalnim zajednicama i organizacijama civilnog društva kao ključ suzbijanja diskriminacije

  Desetogodišnjica primjene zakona kojim je instituciji pučkog pravobranitelja dodijeljen mandat središnjeg tijela za borbu protiv diskriminacije obilježena je danas nacionalnom konferencijom u organizaciji pučke pravobraniteljice i Kuće ljudskih prava koja se održava u Kući Europe u Zagrebu. Suradnja s lokalnim zajednicama te organizacijama civilnog društva, istaknuto je na konferenciji „10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije“, ključna je za osvještavanje građana o diskriminaciji i pravu da se od nje zaštite.

 • Konferencija „10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj“ održava se 25. travnja u Kući Europe

  Konferencijom „10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj“ koja će se, u organizaciji pučke pravobraniteljice i Kuće ljudskih prava održati u četvrtak 25. travnja 2019. u Kući Europe u Zagrebu, obilježava se desetogodišnjica primjene ovog važnog Zakona kojim je instituciji pučkog pravobranitelja dodijeljen mandat središnjeg tijela za borbu protiv diskriminacije.

 • Stručni skup o migracijama i postupanjima prema migrantima motiviranima rasizmom, ksenofobijom i mržnjom

  Postupanja prema migrantima u jugoistočnoj Europi, kao i incidenti motivirani rasizmom, ksenofobijom i mržnjom bile su glavne teme stručnog sastanka kojeg je organizirao OESS-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u suradnji s Uredom pučke pravobraniteljice u Zagrebu 16. i 17. travnja, na kojem je sudjelovalo 45 stručnjaka iz deset država članica OESS-a, uključujući i predstavnike vlada, lokalnih vlasti, nacionalnih i međunarodnih organizacija civilnog društva te migrantskih zajednica.

 • Europski dan prava pacijenata

  Europski dan prava pacijenata obilježava se 18. travnja, kad se podsjećamo da su Europskom poveljom o pravima pacijenata iz 2002., prava pacijenata prihvaćena kao temeljna ljudska prava koja se moraju poštivati prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite u svim zdravstvenim sustavima Europske unije.

 • U Saboru održan dvadeseti jubilarni Simulirani parlament u organizaciji ELSA-e Hrvatska

  Simulirani parlament, projekt hrvatskoga ogranka Europske udruge studenata prava (ELSA), održan je u srijedu 17. travnja 2019. u Hrvatskom saboru. U ovogodišnjem Simuliranom parlamentu studenti pravnih fakulteta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu te studenti Upravnog studija Veleučilišta u Vukovaru raspravljali su o Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, prema kojem je pučkom pravobranitelju dodijeljen mandat nadležnog tijela za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti.