• Pojašnjenje nadležnosti Pučkog pravobranitelja vezano za tumačenje odredbi Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti

  Pučka pravobraniteljica zaprimila je više upita i zahtjeva ustanova i institucija za tumačenjem Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je stupio na snagu 1. srpnja (NN br. 17/19), posebice odredbi vezanih uz uspostavljanje sustava unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti. Međutim, Pučki pravobranitelj, iako je tijelo nadležno za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti, nije institucija nadležna za davanje stručnih mišljenja i tumačenja kako ovog Zakona, tako ni ostalih zakona i drugih propisa.

 • Institucije bez reakcije na anonimnu pritužbu policijskog službenika o nezakonitim postupanjima

  Krajem ožujka, pučka pravobraniteljica zaprimila je pritužbu s navodima o nezakonitim postupanjima policijskih službenika temeljem zapovijedi nadređenih, koju je anonimno, zbog straha od mogućih negativnih posljedica za svoju obitelj i posao, podnio policijski službenik Postaje granične policije. Pravobraniteljica je o tome odmah obavijestila DORH i zatražila provedbu odgovarajuće, učinkovite i neovisne istrage, kako bi se nedvojbeno utvrdilo radi li se o stvarnim činjenicama ili neosnovanim optužbama. Obzirom na nedostatak povratnih informacija, početkom lipnja, temeljem Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o nacionalnom preventivnom mehanizmu, pritužbu je dostavila na znanje i eventualno poduzimanje radnji iz nadležnosti Hrvatskog sabora, predsjedniku Hrvatskog sabora, kao i predsjednicima nadležnih saborskih odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Međutim, kako niti od njih još uvijek nije zaprimila povratne informacije o eventualno poduzetim radnjama na ispitivanju navoda iz pritužbe, jedina preostala institucionalna mogućnost jest obavještavanje javnosti temeljem članka 19. Zakona o pučkom pravobranitelju.

 • Obilazak romskih naselja na delničkom i novljanskom području

  Kako bi se doprinijelo unaprjeđenju životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine na području Delnica i Novog Vinodolskog, zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter sa suradnicama te predstavnici Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (ULJPPNM), Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ), Saveza Roma „Kali Sara“ Vijeća romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, kao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, 5. srpnja su se sastali s predstavnicima jedinica lokalne samouprave u Brodu na Kupi i Novom Vinodolskom. Održani sastanci dio su višegodišnjih kontinuiranih napora Ureda pučke pravobraniteljice i drugih dionika za poboljšanje životnih uvjeta Roma na tim područjima, kako kroz poboljšanje fizičkih uvjeta, tako i kroz unaprjeđenje njihove integracije i uključivanje u društvo, osobito djece i mladih Roma.

 • Klimatske promjene – o čemu je riječ i što možemo učiniti?

  Živimo u vremenu opravdano rastuće zabrinutosti za stanje i očuvanje prirode i okoliša, a istovremeno i u povijesnom trenutku, jer je u prosincu 2018. nakon Konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Poljskoj, započeo globalni školski štrajk za klimu kojeg je inicirala švedska aktivistica i učenica Greta Thunberg, a organiziran je i podržan i u Hrvatskoj. Klimatske promjene sve su aktualnija tema jer ekstremne vremenske pojave poput velikih požara, poplava, erozija, oluja ili visokih vrućina pogađaju gotovo sve dijelove Zemlje, pa tako i Hrvatsku, ostavljajući različite i vrlo ozbiljne posljedice na prirodu i ljude. Jasno je da se klima mijenjala i mijenja uslijed prirodnih okolnosti, no naglasak je na promjeni klime, odnosno globalnom zagrijavanju koje je posljedica ljudskih aktivnosti.

 • Predstavljena internetska stranica Žene i mediji

  Agencija za elektroničke medije u zagrebačkom je muzeju Mimara 4. srpnja predstavila i pokrenula internetsku stranicu Žene i mediji. Uz ravnatelja Agencije Josipa Popovca, tom prigodom svim uzvanicima obratili su se i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter.