Sastanak pučke pravobraniteljice s koordinatorima za suradnju iz državnih tijela

Prvi sastanak s kontakt osobama državnih tijela za suradnju s pučkom pravobraniteljicom održan je 30. travnja 2019. godine u Uredu pučke pravobraniteljice u Zagrebu, uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva državne imovine, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva kulture, Ministarstva obrane, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Ureda za udruge Vlade RH, Policijske akademije, Pravosudne akademije i Državne škole za javnu upravu, Agencije za mobilnost i EU fondove, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatske energetske regulatorne agencije i Hrvatske odvjetničke komore.

Nakon što je pučka pravobraniteljica ukratko predstavila instituciju i njezine mandate, kroz raspravu je dogovoreno da se u narednom periodu organiziraju međusektorski sastanci vezano uz preporuke koje se ponavljaju već duži niz godina, te da se uspostavi suradnja između pojedinih kontakt osoba i savjetnika pučke pravobraniteljice koji prate pojedina područja zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije. Također, dogovorena je suradnja kroz sudjelovanja u događajima i aktivnostima koje će organizirati nadležna tijela, kao i pučka pravobraniteljica.

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održao je 11. srpnja 2018. tematsku sjednicu o provedbi preporuka iz Izvješća pučke pravobraniteljice za 2017. godinu, a članovi Odbora naglasili su da je nužno poticati kontinuiranu provedbu preporuka pučke pravobraniteljice te kako je dobra komunikacija između tijela javne vlasti i pučke pravobraniteljice preduvjet kvalitetne suradnje i pronalaska odgovarajućih rješenja. Sukladno tome, jedan od zaključaka tematske sjednice bio je da tijela javne vlasti imenuju kontakt osobe za suradnju s pučkom pravobraniteljicom, a ovim sastankom, navedeni je zaključak Odbora operacionaliziran.

 

Ostale novosti

  • 1