Povjerenica za ljudska prava VE Dunja Mijatović sastala se s pučkom pravobraniteljicom, posebnim pravobraniteljicama i njihovim djelatnicima

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović sastala se 11. travnja u Zagrebu s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović, posebnim pravobraniteljicama i djelatnicima svih pravobraniteljskih ureda, kao i članicom Savjeta za ljudska prava pučke pravobraniteljice, s kojima je razgovarala o prioritetima u svom mandatu te o stanju ljudskih prava u Europi i Hrvatskoj.

Među prioritetima u radu na zaštiti ljudskih prava, povjerenica Mijatović izdvojila je zaštitu prava migranata, kojima se krše prava u mnogim Europskim zemljama pa i u onima koje su dosegnule značajnu demokratsku razinu, u što se i sama uvjerila obilascima migrantskih i izbjegličkih kampova, ali i prateći aktualne događaje putem brojnih drugih izvora. Puno se razgovara, održavaju se brojne konferencije, no stvari se ne pomiču s mrtve točke, a istodobno se grade zidovi i žičane ograde, po čemu Europa nije kontinent na kojem se poštuju ljudska prava – poručila je Dunja Mijatović pravobraniteljicama i njihovim suradnicima.

Među preostalim prioritetima povjerenice su tranzicijska pravda, ali i prava osoba s invaliditetom kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje, a posebno se osvrnula na inkluzivno obrazovanje koje je i dalje izazov u mnogim europskim zemljama. Prava starijih osoba također često nisu u fokusu donositelja odluka, unatoč demografskim trendovima, a iskustva pokazuju kako se u digitalnom društvu često i posve zanemaruju. S time je usko povezano i novo područje zaštite ljudskih prava, u kontekstu razvoja umjetne inteligencije koja na mogućnosti uživanja ljudskih prava može imati pozitivan, ali i izuzetno negativan učinak. Upravo zato je nužno da se u njega uključi što širi krug dionika iz područja ljudskih prava na svim razinama, svakako i pravobraniteljski uredi, a Vijeće Europe će o ovome problemu ove godine provesti istraživanje i državama članicama dati preporuke.

Među prioritetima povjerenice je i ravnopravnost spolova i prava žena.

- Kad imenovanje žena na visoke dužnosti prestane biti neobično, počet ćemo doista govoriti o ravnopravnosti spolova. Trenutno su u Europi ženska prava ugrožena, poseban izazov je nasilje u obitelji, a trend u mnogim državama članicama jest da se žene ponovno vrate prvenstveno u ulogu majke – rekla je Dunja Mijatović.

U razgovoru koji je potom uslijedio, povjerenica Mijatović je objasnila kriterije koje koristi prilikom odabira predmeta u kojima koristi mogućnost nastupa pred Europskim sudom za ljudska prava kao prijatelj suda, te odgovarala na aktualna pitanja o pravima djece, osoba s invaliditetom i žena u Europi. Posebno je pritom naglašena važnost suradnje njena Ureda s nacionalnim institucijama za ljudska prava i tijelima za jednakost koje imaju neposredna saznanja o konkretnim problemima na terenu i koja su povjerenici izuzetno važan izvor informacija. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović također je naglasila važnost ove suradnje, kako na operativnoj razini, tako i u strateškim aktivnostima, zajedničkom zagovaranju za ljudska prava, ali i izvještavanju o njima.

 

Ostale novosti

  • 1