Nužno je uspostaviti neovisnost institucije pravobranitelja za djecu

Donošenje novog Zakona o pravobranitelju za djecu prilika je za uspostavljanje neovisnog položaja ove institucije u radu na zaštiti i promicanju prava djece. S tim ciljem pučka pravobraniteljica Lora Vidović uključila se u javnu raspravu o ovom Zakonu.

Naime, za razliku od posebnih pravobraniteljstava, institucija pučkog pravobranitelja osnovana je Ustavom te joj je Statusom A, koji dodjeljuje Pododbor za akreditacije neovisnih institucija UN-a, potvrđen najviši stupanj neovisnosti. Ovaj Status dodjeljuje se prema cijelom nizu vrlo strogih kriterija i neosporno je da bi pri zakonskom reguliranju institucija posebnih pravobranitelja trebalo težiti što višem stupnju usklađenosti s ovim kriterijima.

Prvenstveno je nužno izmijeniti uvjet razrješenja dužnosti pravobranitelja. Naime, i dalje se ova mogućnost predviđa i u slučaju neprihvaćanja godišnjeg izvješća o radu, što onemogućuje samostalan i neovisan rad na praćenju, zaštiti i promicanju prava djece. Nužno je i da, umjesto Vlade, postupak izbora pravobranitelja za djecu bude pokrenut na temelju javnog poziva Hrvatskog sabora. 

Iako su razumljivi razlozi za donošenje Zakona po hitnom postupku, trebalo je predvidjeti dulje trajanje javne rasprave, kako bi što širi krug zainteresiranih dionika s područja zaštite dječjih prava mogao sudjelovati i time pridonijeti kvaliteti konačnog rješenja. Proces donošenja zakona koji se odnosi na neovisne institucije za ljudska prava treba biti transparentan, inkluzivan i konzultativan, no iz prijedloga Zakona nije jasno je li Ured pravobraniteljice za djecu bio uključen u njegovu pripremu.

Cijelo mišljenje pučke pravobraniteljice na Nacrt prijedloga Zakona o pravobranitelju za djecu možete naći u privitku.

Ostale novosti

  • 1