Otvorena izložba fotografija „U objektivu: Svakodnevica ljudskih prava“

Kao uvod u obilježavanje 25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju, u Hrvatskom saboru je 10. svibnja 2017. otvorena izložba fotografija U objektivu: Svakodnevica ljudskih prava u srijedu. Izložbu je organizirao Ured pučke pravobraniteljice u suradnji s novinskom foto agencijom Pixsell.

Sastavljena je od fotografija koje prikazuju svakodnevicu građana u kontekstu različitih tema iz područja ljudskih prava - siromaštva, zdravlja, rada, migracija, života osoba lišenih slobode, a snimljene su od 1991. do prošle godine.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, otvarajući izložbu, kazala je kako nam je potrebno podizanje svijesti o važnosti ljudskih prava među građanima, ali i među saborskim zastupnicima kojima, kaže, posebno treba podići svijest o tome. "Fotografije prikazuju situacije s kojima se građani suočavaju svakodnevno, ali i njihove male i velike pobjede", kazala je Vidović.

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin istaknuo je kako fotografije crtaju svjetlost u mraku, obzirom da je kršenje ljudskih prava mrak.

"Ljudska prava su vrlo zahvalna fotografska tema. Fotografije izazivaju emocije, a upravo to je ono što pokreće svijet", istaknuo je direktor Pixella Renato Ivanuš.

Povod izložbe obilježavanje je 25 godina od donošenja Zakona o pučkom pravobranitelju, čiji će središnji događaj biti međunarodna konferencija „Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi“, a koja će se održati 11. i 12. svibnja u Zagrebu. Na njoj će sudjelovati brojni predstavnici međunarodnih organizacija i institucija iz Europe i svijeta, koje djeluju na području ljudskih prava, kao i najviši hrvatski dužnosnici.

Izvor: UPP/Hina

 

PXL 50x70 05PXL 50x70 12PXL 50x70 02PXL 50x70 07                      

Ostale novosti

  • 1